CAGR – Compound Annual Growth Rate

Når du investere dine penge, så kan det være svært at sammenligne afkast. CAGR eller Compound Annual Growth Rate kan hjælpe dig med at beregne det præcise afkast på din investering.

Hvad er CAGR?

Compound Annual Growth Rate (CAGR) er på dansk det gennemsnitlige årlige afkast på en investering over en specifik tidshorisont. Det forudsætter, at afkast på investeringen er geninvesteret hvert år.

CAGR er ikke det reelle afkast, men det viser det afkast, som der ville være nødvendigt, hvis din investering skulle have vokset med det samme hvert år. Det er ikke særlig realistisk, men det kan bruges til at sammenligne afkast på tværs af investeringer.

Formel for CAGR

Formlen for udregning af det gennemsnitlige årlige afkast er

Startværdi: Startværdien af din investering

Slutværdi: Slutværdien af din investering

n: Antal år

Med denne formel kan du blandt andet sammenligne investeringer på afkast, selvom de har udviklet sig forskelligt.

Eksempel på brug af CAGR

Herunder har jeg sat et eksempel, hvor der er foretaget en investering på 100.000 kr., der efter 5 år er blevet 350.000 kr.

Her har jeg placeret de pågældende tal i formlen, hvilket giver et årligt gennemsnitligt afkast på 28,47 %.

Hvilket afkast er nødvendigt?

Lad os sige, at du står i en situation, hvor du har 100.000 kr. Om 10 år skal du bruge 500.000 kr., så du vil gerne finde ud af, hvilket afkast der er nødvendigt for, at det kan lade sig gøre.

Her vender du blot rundt på start- og slutværdi i en CAGR-formel. Som du kan se på eksemplet herover, så vil det være nødvendigt med et afkast på 13,35 % for at have 500.000 kr. om 10 år.

CAGR er et rigtig godt værktøj til at få et overblik over afkast på ens investeringer, uanset om du investerer i aktier, investeringsforeninger eller andet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *