CAGR – Compound Annual Growth Rate

Når du investere dine penge, så kan det være svært at sammenligne afkast. CAGR eller Compound Annual Growth Rate kan hjælpe dig med at beregne det præcise afkast på din investering.

Hvad er CAGR?

Compound Annual Growth Rate (CAGR) er på dansk det gennemsnitlige årlige afkast på en investering over en specifik tidshorisont. Det forudsætter, at afkast på investeringen er geninvesteret hvert år.

CAGR er ikke det reelle afkast, men det viser det afkast, som der ville være nødvendigt, hvis din investering skulle have vokset med det samme hvert år. Det er ikke særlig realistisk, men det kan bruges til at sammenligne afkast på tværs af investeringer.

Formel for CAGR

Formlen for udregning af det gennemsnitlige årlige afkast er

Startværdi: Startværdien af din investering

Slutværdi: Slutværdien af din investering

n: Antal år

Med denne formel kan du blandt andet sammenligne investeringer på afkast, selvom de har udviklet sig forskelligt.

Eksempel på brug af CAGR

Herunder har jeg sat et eksempel, hvor der er foretaget en investering på 100.000 kr., der efter 5 år er blevet 350.000 kr.

Her har jeg placeret de pågældende tal i formlen, hvilket giver et årligt gennemsnitligt afkast på 28,47 %.

CAGR er et rigtig godt værktøj til at få et overblik over afkast på ens investeringer, uanset om du investerer i aktier, investeringsforeninger eller andet.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er CAGR?

CAGR er en metode til at beregne det gennemsnitlige årlige afkast i procent på en investering over en given tidsperiode.

Hvad står CAGR for?

CAGR står for Compound Annual Growth Rate.
Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
2 kommentarer til “CAGR – Compound Annual Growth Rate
 • Hej Frederik,
  Fin hjemmeside du har!
  Hvordan kan du få et positivt resultat I dit andet eksempel på beregning af CAGR? Jeg får -14,87%. Hvorfor vender du tæller og nævner … hvorfor er det ikke bare det samme regnestykke som første eksempel?

  • Hej Charlotte

   Der var desværre et forkert regnestykke præsenteret i den anden del. Jeg har fjernet denne del, indtil jeg lige finder tiden til at tilføje den korrekte formel.

   Jeg beklager.

   Bedste hilsner
   Frederik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *