Et aktieindeks (eller aktieindex) er en gruppering af aktier, som bruges til at måle udviklingen af de udvalgte aktier. Formålet med et aktieindeks er at skabe et billede af, hvordan det givne aktieindeks udvikler sig i forhold til historisk data.
Nogle indeks fokuserer på enkelte børser, områder eller lande, mens andre fokuserer på temaer. Et eksempel på et aktieindeks kunne være det danske C25-indeks, der indeholder de 25 største aktier i Danmark målt på samlet børsværdi.
På samme måde kan et indeks også variere meget i størrelse. Nogle måler blot på en håndfuld aktier, mens andre favner flere tusinde aktier. Fælles for dem alle er, at de giver dig mulighed for at investere i et indeks, der matcher dit ønske.
Populære aktieindeks
Som aktieinvestor så vil det være godt, at du som minimum er bekendt med nedenstående indeks.
- C25: De 25 største børsnoterede selskaber i Danmark målt på børsværdi
- First North Danmark: En dansk vækstbørs med mindre selskaber grundet mere lempelige krav til børsnoterering
- S&P500: 500 største selskaber i USA målt på omsætning i den enkelte aktie
- DJSI World: 2500 virksomheder, der bliver screenet ud fra økonomi, social og miljømæssig bæredygtighed, hvilket resulterer i et indeks bestående af cirka 300 virksomheder fra over 50 lande
- MSCI World: Cirka 1.500 selskaber fra 23 udviklede lande som Canada, Danmark, Holland, Norge, Sverige og Storbritannien
- MSCI Emerging Markets: Cirka 1.400 selskaber fra 24 under-udviklede lande som Brasilien, Kina, Indien, Mexico, Polen og Sydafrika
- MSCI Frontier Markets: Cirka 100 selskaber fra 28 forskellige grænselande som Bahrain, Island, Morocco, Rumænien og Vietnam
Det er også værd at nævne MSCI ACWI, der består af en kombination af MSCI World og MSCI Emerging Markets. Dermed dækker dette indeks samlet omkring 3.000 forskellige selskaber fra 47 forskellige lande. I manges øjne er det et af de aktieindeks, der spænder bredest på en global skala.
Hvad kan du bruge et aktieindeks til?
Der er primært to årsager til, at et aktieindeks kan være nyttigt. Generelt set er de dog etableret for at få et overordnet billede af, hvordan et givent sæt af aktier udvikler sig. Det er nemmere at holde styr på en gruppe af aktier end en masse enkelte aktiers udvikling.
Den ene er årsag er, at du kan få en fornemmelse af, hvordan udviklingen på aktiemarkedet ser ud i øjeblikket. Typisk så afspejler aktiemarkedet den økonomiske udvikling, så derfor kan du bruge nogle af de vigtige aktieindeks som indikator.
Hvis du ikke ønsker at investere i enkelte aktier, så kan et indeks også være ganske nyttigt. Det kan være, at du blot gerne vil matche udviklingen på et givent aktieindeks. Med en investeringsforening, der forsøger at matche et indeks, så kan du få del i udviklingen uden det store besvær.
At investere i indeks
Vil du gerne matche et givent indeks udvikling, så giver det god mening at investere i det indeks. Du har dog ikke mulighed for at købe selve indekset.
Løsningen på dette er at købe en investeringsforening, der matcher det aktieindeks, som du ønsker. Det kan være, at du gerne vil tage del i udviklingen i det amerikanske indeks, S&P500. Da du ikke kan købe direkte i indekset, så finder du i stedet en indeksfond, der afspejler S&P500.
Ved at fonden køber de aktier med den korrekte vægtning, så vil udviklingen i fonden også afspejle udviklingen i selve indekset. Det er ikke en-til-en, da der vil være noget fejl-margin, men du vil i høj grad matche størstedelen af udviklingen. Dermed slipper du for at købe alle 500 aktier i S&P500, men du kan i stedet blot købe et enkelt værdipapir, der indeholder alle disse aktier.