Passiv investering: Sådan kommer du i gang [2025]

Flere og flere får øjnene op for passiv investering, og der er der flere gode årsager. Der er i mange tilfælde en virkelig effektiv måde at investere på, som giver dig rigtig mange fordele.

Når man taler om at investere passivt, så handler det ofte om, at man ikke forsøger at slå markedet. Man forsøger derimod at følge markedet så tæt som muligt. Det er blandt andet populært, når det handler om investeringsforeninger – eller indeksfonde for at være mere præcis. Passiv investering er drømmen at tjene penge, mens du sover – og det er slet ikke urealistisk.

I denne artikel vil jeg gennemgå fordele og ulemper ved denne investeringsstrategi. Samtidig vil jeg gøre dig klogere på, hvad det egentlig er, og hvordan du kommer i gang med at investere passivt.

Hvad er passiv investering?

Der er flere forskellige elementer af passiv investering, men jeg vil prøve at danne et overblik over de generelle betragtninger, som det omhandler.

Strategien refererer til en køb-og-behold strategi, hvor du køber dine værdipapirer for at beholde dem i lang tid. Der er ikke det store fokus på kortsigtede afkast, hvor der i stedet tænkes langsigtet. Det omfatter blandt andet, at man ikke handler ret tid i markedet. Det meste består af køb, mens salg ofte kun sker, når man rebalancere sin portefølje.

Passiv investering er ofte kædet sammen med index investering, der repræsenterer mange af disse elementer. Jeg har en artikel om emnet her, men jeg skal prøve at opsummere den kort. Investering gennem indeks handler om, at du køber investeringsforeninger, der afspejler et indeks. Det vil sige, at investeringsforeningen ejer et udpluk af aktierne i indekset, så du på den måde kan få et afkast svarende til indekset.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
  • Lav kurtage
  • Invester i aktier, fonde og ETF'er
  • Jeg anbefaler

Det er en meget populær måde at investere på, og det er en flere gode årsager til. Den primære årsag er, at det er virkelig nemt. I stedet for at forholde dig til enkelte aktier, og hvordan de udvikler sig, så køber du blot en fond, der repræsenterer hele indekset. Som tiden går, så vil fonden følge det givne indeks, og du vil forhåbentlig opnå et afkast på dine investering uden ret meget arbejde.

Aktiv vs passiv investering

Du har formentlig hørt om aktiv vs passiv investering. Aktiv investering er, når du handler ofte i markedet. Hvis du f.eks. beskæftiger dig med daytrading, så køber/sælger du ofte flere gange om dagen. Det gør, at du potentielt kan tjene rigtig mange penge, da det går virkelig stærkt. Omvendt så kan du også tabe pengene langt hurtigere igen.

Aktiv investering omfatter også større omkostninger end den passive strategi. Det er ofte nødvendigt med flere medarbejdere til at forvalte pengene samtidig med, at der er flere omkostninger forbundet med køb – alt dette æder en del af dit potentielle afkast. Handler du ikke gennem investeringsforeninger, så vil det være nødvendigt at bruge meget tid på købe og sælge hele tiden.

Den passive strategi handler derimod om, at man ikke handler ret tit. Her er omkostningerne i bund, da der blot foretages løbende indkøb samt en løbende rebalancering, så investeringsforeningen afspejler til indekset. Det gør sig også gældende, hvis du selv varetager investeringerne, da du ikke vil sælge ud ret ofte.

Generelt set så har de aktive investeringsforeninger svært ved at slå de passive. Ofte kan de godt skabe et højere afkast end de passive, men grundet langt højere omkostninger, så har de svært ved at følge med. Der er mange undersøgelser, der fortæller om, at passiv investering er at foretrække.

Investering gennem investeringsforeninger

Den nemmeste måde at komme i gang med passiv investering er gennem investeringsforeninger. Investeringsforeninger er en forening, hvor du i princippet investerer sammen med en masse andre. De kan afspejle et indeks, en sektor eller et geografisk område. Rent praktisk så ejer foreningen et antal aktier, som du kan købe dig ind i. Kort fortalt betyder det, at du ved at købe et enkelt bevis i en investeringsforening, kan eje en lille andel af en masse forskellige virksomheder.

Det gør, at du opnår en rigtig stor spredning samtidig med, at du ikke har store omkostninger. Desuden kræver det i øvrigt heller ikke en stor sum penge for at komme i gang.

Det er klart den nemmeste metode til at komme i gang med passiv investering. Det kan du læse mere om i denne artikel om investeringsforeninger.

Hvad skal du være opmærksom på?

En af de ting, som du skal være særligt opmærksom på, at du ikke blive snydt af de afkast, som de aktive investorer melder ud. I virkeligheden er det et fåtal, der kan slå markedet over en længere periode. Derfor vil den generelle investor være bedre tjent med en passiv investeringsstrategi. Der er simpelthen ikke noget, der statistisk peger på, at en aktiv strategi er at foretrække.

Derudover så skal du være opmærksom på omkostninger på din investering. Selv mindre forskellige i omkostninger kan have stor betydning, hvis du kigger over en periode som f.eks. 30 år. Her betyder 0,50 % rigtig meget. Du skal derfor kigge efter en lav ÅOP, når du vælger din investeringsforening.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
  • Lav kurtage
  • Invester i aktier, fonde og ETF'er
  • Jeg anbefaler

Du bør ligeledes være opmærksom på, hvad du investerer i. Jeg vil altid anbefale folk at fokusere på så bredt et indeks som muligt, da det giver en stor spredning. Du påtager dig for stor risiko ved at investere i enkelte sektorer eller geografiske områder. Du bør derfor kigge efter en investeringsforening, der repræsenterer et verdensindeks som f.eks. MSCI ACWI. Så kan du eventuelt supplere op med 10-20 % i en sektor, som du har store forventninger til, hvis det endelig skal være.

Hvad gør jeg selv?

Jeg har selv fokus på at investere mine penge passivt. Jeg har dog valgt en aktiestrategi, hvor jeg har fokus på udbytteaktier. Her investerer jeg i solide selskaber både fra Danmark eller udlandet, hvor jeg forsøger at afspejle en fordeling som et verdensindeks. Det tager et stykke tid, men min portefølje begynder stille og roligt at nærme sig.

Jeg investerer derfor med en køb-og-behold tankegang med udgangspunkt i stor spredning – både på tværs af geografiske områder og sektorer. Det er ikke nødvendigvis det mest fornuftige, men for mig giver det en stor motivation for at sætte endnu flere penge til side hver måned. For mig giver det derfor et større afkast, end hvis jeg investerede igennem en investeringsforening – helt rationelt burde jeg gøre dette i stedet.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en passiv investering?

En passiv investering er en investeringsform, hvor der ikke aktiv handles. Man forsøger ikke at finde vindere, men der købes et bredt udsnit i håb om at opnå et markedsafkast.

Hvad er forskellen på aktiv og passiv investering?

Med passiv investering købes der bredt op i en gruppe af værdipapirer, så du opnår et gennemsnitligt afkast. Ved aktiv investering købes og sælges der ofte i håb om at præstere et afkast, der er højere en gennemsnittet.
Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *