Nordnets månedsopsparing er måske den mest populære måde at investere på som privatinvestor. Hvad er månedsopsparingen, og hvorfor er den så populær? I denne artikel klæder jeg dig på til at afgøre, om den er noget for dig, og hvad der er af fordele og ulemper.
Hvad er Nordnets månedsopsparing?
Månedsopsparingen er et tilbud fra Nordnet, der gør det simpelt at investere dine penge. Den skal ses som en alternativ opsparingskonto. Det er nemlig sådan, at du kan lave en automatisk overførsel hver måned, og så håndterer Nordnet resten. De sørger for, at pengene bliver investeret månedligt.
Månedsopsparingen forudsætter en konto hos Nordnet, som du kan oprette gratis her.
I princippet kan den betragtes som en investeringsrobot, der automatisk køber for dig. De værdipapirer, som du køber gennem månedsopsparingen, vil fremgå på dit depot, som hvis du havde købt dem manuelt. Her er der ingen forskel.
Nordnet tilbyder en masse forskellige investeringsbeviser og ETF’er, som du har mulighed for at købe gennem månedsopsparingen. Den store fordel er, at du køber kurtagefrit, når du køber igennem den. Derfor er udvalget også begrænset, så de har mulighed for at tilbyde købet kurtagefrit.
Normalvis vil det koste en procentsats med minimumsbeløb i købskurtage, men denne omkostning kan du altså spare. Derfor spiller dit investeringsbeløb ingen rolle, da det er gratis uanset hvor meget du investerer.
Du skal dog betale almindelig kurtage, når du sælger dine værdipapirer igen, der er købt igennem Nordnets månedsopsparingen. Du skal altså se det som et værktøj til at købe billigt ind til dit depot.
Fordele
- Ingen købskurtage
- Automatisk løbende investering
- Mulighed for fast bankoverførsel
- Simpelt koncept
- Lave omkostninger
Ulemper
- Begrænset udvalg (dog stadig stort)
- Kun køb én gang om måneden
- Valutagebyr
- Salgskurtage
Månedsopsparingen handles d. 8 i hver måned (eller næstkommende hverdag), og de samler opkøb fra hele puljen på én gang.
Desværre tilbyder Nordnet ikke alle investeringsbeviser og ETF’er på platformen, da de er blevet nødsaget til at begrænse udbuddet for at holde omkostningerne nede. I øjeblikket tilbyder de 50+ investeringsforeninger, så det burde være muligt at finde en fond, der passer dig.
Når du opsætter månedsopsparingen, så har du mulighed for at fordele dit køb af investeringsbeviser. Det er dog ikke altid, at Nordnet rammer fordelingen 100 procent, da købet skal gå op med prisen på værdipapirerne. Den vil dog forsøge at ramme det så præcist som muligt.
- Nordens største børsmægler
- Nordnets Månedsopsparing
- Invester i aktier, fonde og ETF'er
Hvad med SKAT og Nordnets månedsopsparing?
SKAT fungerer helt traditionelt, som hvis du havde købt dine værdipapirer udenfor månedsopsparingen. De værdipapirer, som du investerer i, bliver enten beskattet efter lagerbeskatningsprincippet eller efter realisationsbeskatningsprincippet.
Beskatningen afhænger af, om der er tale om en udenlandsk ETF og om fonden er udbyttebetalende eller akkumulerende. Beskatningen fungerer dog på samme måde, som hvis du selv havde købt dem manuelt.
Jeg har en artikel om emnet investeringsforeninger, hvor jeg går mere i dybden med SKAT. Den kan du læse her.
Hvordan kommer man i gang med Nordnets månedsopsparing?
Inden du springer ud i at investere dine penge gennem Nordnets Månedsopsparing, så skal du først og fremmest have oprettet en konto hos Nordnet. Det kan du gøre her.
Når du har oprettet dig på Nordnet, så har du mulighed for at sætte din månedsopsparing op efter dine ønsker. Afhængig af hvor meget du ved om investeringsforeninger, så kan Nordnets værktøj hjælpe dig mere eller mindre. De har både en funktion, hvor de guider dig ud fra dine valg samt en funktion, hvor du selv har mulighed for vælge.
Deres guide sammensætter typisk en ret fornuftig fordeling. Den kommer med forslag ud fra din risiko og tidshorisont. Den kan du sagtens bruge, hvis du overhovedet ikke har noget kendskab til hvilken investeringsforening, der passer til dine behov. Jeg mener dog, at den ofte anbefaler en for høj vægtning af danske aktier, men det kan du læse mere om under “Mine tanker” lidt længere nede i artiklen.
Ved at læse lidt op på investeringsforeninger, så kan du dog ret nemt komme frem til en fordeling, der passer dig. Du kan eventuelt starte med at læse min artikel om investeringsforeninger her. Den vil klæde dig godt på.
Når du har igangsat din månedsopsparing, så skal du ikke blive bekymret, hvis den ikke trækker penge med den samme. For at kunne tilbyde dette produkt med lave omkostninger, så handler Nordnet kun én gang om måneden. Det sker d. 8 i måneden (eller næstkommende hverdag), og du kan nå at fortryde indtil dagen. Du kan også nå at tilrette beløbet op til denne dag.
Fakta
- Der handles d. 8 i måneden (eller næstkommende hverdag)
- Maksimalt 50.000 kr. om måneden
- Minimum 500 kr. om måneden
- Brug Nordnets guide eller vælg din egen fordeling
- Beløb kan rettes helt op til købsdatoen
Du kan med fordel lave en fast overførsel fra din bankkonto til dit depot hos Nordnet, og så kører det automatisk herfra.
Når kalenderen rammer d. 8 i måneden, så vil månedsopsparingen reservere et beløb, der passer med det, du har sat af. Det kan dog variere med 10 procent, så den kan ramme din fordeling så godt som muligt. Sætter du beløbet højere end det, der står på depotet, så vil Nordnet købe ind for så meget som muligt op til grænsen. Har du kredit hos Nordnet, så kan dette ikke bruges til månedsopsparingen.
Du kan maksimalt investere for 50.000 kr. om måneden igennem platformen.
Du skal ikke blive nervøs, hvis Nordnet har trukket penge på dit depot, men du endnu ikke kan se de investeringsforeninger, som du har valgt. Dine nyindkøbte værdipapirer kan oftest først ses om aftenen eller senest dagen efter. Det skal dog lige slå igennem i Nordnets systemer, da månedsopsparingen køber mange gange spredt ud over hele dagen. Nordnet reserverer derfor beløbet i starten af dagen, men det kan være, at der først bliver købt ind om aftenen.
- Nordens største børsmægler
- Nordnets Månedsopsparing
- Invester i aktier, fonde og ETF'er
Videogennemgang af månedsopsparingen
Herunder kan du finde en videogennemgang af månedsopsparingen, hvor du kan få en lidt bedre idé om, hvordan tingene fungerer.
Bemærk at videoen er af ældre dato, og månedsopsparingen har ændret udseende siden da.
Mine tanker og anbefalinger
For at være helt ærlig, så er Nordnets månedsopsparing et fantastisk produkt. Det er simpelt, billigt og en rigtig smart måde at investere på. Når månedsopsparingen er klargjort, så er det blot et spørgsmål om, at du laver en fast overførsel hver måned, og så er du i gang med at investere dine penge så let som ingenting.
Samtidig giver den også mulighed for, at du kan variere dit beløb. Har du 10.000 kr. den ene måned, mens du kun har 5.000 kr. i den anden måned, så spiller det ingen rolle. Du låser dig ikke fast til et beløb, som du skal investere.
Igennem månedsopsparingen investerer du i investeringsforeninger, hvilket er super fornuftigt. Det sikrer dig et bred spredning uden det store arbejde med lave omkostninger. For en gør-det-selv-investor så er det en rigtig god måde at investere på.
Men hvad skal du så investere i med Nordnets månedsopsparing? Jeg vil klart anbefale dig, at du finder en global, passiv investeringsforening, der betaler udbytte. Det sikrer dig de mest optimale vilkår for at få et gennemsnitligt afkast samtidig med, at det er den mest optimale skattesituation for de fleste almindelige danskere. Det er dog vigtigt, at du tager din tidshorisont i betragtning, og det er ikke altid, at det er fornuftigt for dig kun at investere i aktier.
Har du en længere tidshorisont på +10-15 år, så vil jeg klart anbefale, at en stor del af dine midler er placeret i aktier. Har du en lavere tidshorisont, så kan du supplere op i fond med fokus på obligationer for at minimere din risiko.
Et eksempel kunne være SPVIGAKL (link til Sparinvests hjemmeside), der udbydes af Sparinvest. Den afspejler verdensindekset MSCI ACWI, der indeholder aktier fra 50 forskellige lande. Det er et af de bredeste indeks, der findes.
Hvis du vælger at investere i så bredt et indeks, så er du sikker på, at du er repræsenteret i en lang række forskellige lande, sektorer og selskaber. Det gør, at din risikospredning er ekstremt højt. I skrivende stund indeholder SPVIGAKL over 850 forskellige selskaber. Du kan altså købe dig ind i 850 forskellige selskaber for bare 500 kr.
SPVIGAKL er blot et eksempel på en bred investeringsforening, og der findes en lang række forskellige fonde, der er tilgængelige via Nordnets månedsopsparing.
Jeg vil altid opfordre til, at en bred forening fylder en stor del af din portefølje. Du kan godt supplere op med en fond med grønne aktier, teknologi aktier eller lignende, men jeg ville holde nichespecifikke forord under 20 % af din samlede investering.
Månedsopsparingen er også velegnet til børneopsparing, da den automatisk kan investere løbende, som der bliver sat penge ind. Den har dog ikke de samme skattemæssige fordele som en traditionel børneopsparing. I dette tilfælde vil der blot være tale om et aktiedepot til mindreårige.
Har du kommentarer eller spørgsmål til min investering hos Nordnet, så skal du være kommen til at smide en kommentar herunder.
- Nordens største børsmægler
- Nordnets Månedsopsparing
- Invester i aktier, fonde og ETF'er
Ofte stillede spørgsmål
Hvad er Nordnets Månedsopsparing?
Hvad er en månedsopsparing?
Hvad koster det?
Hvilke fonde kan jeg vælge på månedsopsparingen?
Hvad er minimumsbeløb på Nordnets månedsopsparing?
Hvad er maksimumsbeløb på Nordnets månedsopsparing?
Hvad kan du handle igennem Nordets månedsopsparing?
Hvornår køber Nordnets månedsopsparing?
Hvilken dato handler Nordnets månedsopsparing?
Hvornår trækker Nordnets månedsopsparing penge?
Betaler jeg valutagebyr, når jeg handler igennem Nordnets månedsopsparing?
Hvilke fonde er de bedste til Nordnets månedsopsparing?
Dette indlæg er udarbejdet med støtte fra denne side om at låne penge.
Hej Frederik! Kan du lave en kort video om, hvordan køber man ETF til Aldersopsparing igennem Månedsopsparing ? Mvh. Svit.
Hej Svit
Jeg skal ok se, om jeg ikke kan finde tid til at lave en video. Når du opretter en månedsopsparing, så skal du blot vælge depotet, hvor din aldersopsparing er placeret. Herefter trykker du på “Start en Månedsopsparing i investeringsforeninger og ETF’er”, hvor du vælger den eller de investeringsforeinger, som du gerne vil investere i.
Bedste hilsner
Frederik
Hi Frederik.
I hope it’s okay in English. Thanks very much for what you do here. It’s very useful for a foreigner trying to navigate the Danish investment market and your information is extremely useful. I just wish I had started as young as you!
A question regarding the Nordnet Savings account. If you pick an ETF that is accumulating. e.g. Nykredit Invest Danske Aktier Akk. Do you still get the 17% tax rate on this savings account. Or will it be subject to 30-42% capital income tax?
And I think I read on another post that you would suggest to use accumulating shares or ETF on the Saxo Aktiesparekonto to avoid the reinvestment fees? So this would also get 30-42% capital income taxed? But in the long term you think its a better solution than getting paid out dividends? (I am looking to long term invest 15-25 years and always reinvest dividends).
thanks again
Hi Tim
Thanks for your comment.
You can only place ETFs taxed as stock income on the Aktiesparekonto. An ETF taxed as capital gains will not be applicable here. Most stock-based ETFs are taxed as stock income – it’s mainly ETFs focusing on bonds and bonds/stocks that are taxed as capital gains.
I prefer accumulating ETFs on the Aktiesparekonto as you get a wide diversification, low costs, and no reinvestments fee. The problem that I’m having with my dividend stocks on the Aktiesparekonto is that I’ll pay fees when I need to reinvest them.
Best regards
Frederik
Hi,
Thanks for the response. So from what I can tell, would it be best to do this if I am looking at ETF’s:
Nordnet Månedsopsparing
– Distributing dividend ETF’s , which would be taxed as normal?
Saxo Aktiesparekonto
– Accumulating dividend ETF’s, taxed at 17%? – or would this be taxed higher because its accumulating?
Hi Tim
On Nordnet Månedsopsparing you should choose Danish dividend funds as they are taxed when selling. On the Aktiesparekonto the gains are taxed every year so you should choose foreign accumulating ETFs with lower costs, as they are normally taxed every year.
Does it make sense?
Best regards
Frederik
Yes perfect. That helps a lot, thanks. Good tip on those accumulating ETF’s for the Saxo AKS account.
Regarding choosing the Nordnet Index funds vs Danish ETF’s with the monthly savings. Do you have any opinion there?
It seems that ‘Nordnet Indeksfond Danmark’ is now added to the skat list 2022 as its located in Sweden. So that should be better in terms of tax.
Nordnet’s fund costs are around 0.2%-0.4% and the Danish ETF’s are from 0.3% up to 2% in some cases. So I am more tempted with the Nordnet funds due to the lower costs and good signs of 5 years returns on their Indeksfond Danmark (SE0005993078). But curious if you have some thoughts there. Thanks.
Hi Tim
I not quite sure but I think most of the Nordnet funds are taxed every year. You might need to investigate that.
Best regards
Frederik
p.s. And how do you find accumulating ETF’s that are available for the Aktiesparekonto? Many that I find I cannot trade with that account.
Hej Frederik,
Vil du anbefale først at “fylde” en aktiesparekonto op før man går i gang med månedsopsparing?
Hej Rasmus
For de fleste vil det være fordelagtigt at fylde aktiesparekontoen op først, da beskatningen er attraktiv. Du har dog ulempen, at du skal betale skat årligt, så det kræver, at du har frie midler at indbetale eller alternativt sælger værdipapirer for at finansiere skatten.
Bedste hilsner
Frederik
Hej Frederik
Først og fremmest tusinde tak for at være en god formidler af dette stof.
Jeg er ny på aktiemarkedet og har oprettet en månedsopsparing hos Nordnet – mit første beløb går ind senere i dag eller i morgen.
Når jeg følger Nordnets guide til fordeling af eksempelvis danske og globale aktier, obligationer osv. kan man senere rette i hvilken investeringsforeninger eller ETF’er man vil have. Du anbefaler en global, passiv investeringsforening med udbytte. Hvordan skaber man sig hurtigst et overblik blandt mulighederne for at finde ud af, hvilke foreninger/ETF’er der har disse kriterier, som du nævner?
Mvh
Frederikke
Hej Frederikke
Tak for din kommentar – det er godt at høre, at du er glad læser af mit indhold.
Efter du har oprettet din månedsopsparing, så kan du til enhver tid ændre fordelingen. Hos Nordnet kan du bruge deres tabel over investeringsforeninger. Du kan finde tabellen her. Linket kræver login.
I linket har jeg sorteret listen efter globale indeksfonde, der er tilgængelige på månedsopsparingen. Det er et godt sted at starte.
Bedste hilsner
Frederik
Hej Frederik..
Tak for en nyttig blog..
Jeg har via nord, lavet en risiko vurdering og derved en profil.. I følge din artikel kan jeg nu selv vælge en investerings forening…
Jeg vil klart anbefale dig, at du finder en global, passiv investeringsforening, der betaler udbytte..
Det virker som om når man opretter sig, at via risiko vurderingen allerede har taget det valg for en?
Hej Christian
Tak for din kommentar.
Jeg er ikke helt sikker på, at jeg forstår dit spørgsmål. Vil du uddybe?
Bedste hilsner
Frederik