Investering er i råvarer er blevet ret populært inden for det sidste stykke tid. Her er investering i olie en af de mest populære former for investering, når vi taler om råvarer.
Olie bliver stadig købt i stor stil og med en pris, der svinger frem og tilbage, så er det ekstra interessant for aktive investorer.
I denne artikel vil jeg gennemgå hvad olie er, hvordan du kan investere i olie og hvad du skal være opmærksom på.
Hvad er olie?
Olieindustrien er en af de største i verdenen. Det seneste stykke tid er der dog kommet øget fokus på netop olie, da det er et fossilt brændstof. Problemet med fossile brændstoffer er, at det tager meget lang tid for naturen at producere. Nu til dags udvinder vi olie langt hurtigere end naturen kan følge med, og derfor falder det tilgængelige olie stille og roligt, som vi bruger det op.
Olie består af organisk materiale, der igennem millioner af år er blevet udsat for et meget højt tryk, hvilket har skabt denne efterspurgte råvarer.
Den største producent i verden er Rusland, hvorefter Saudi-Arabien og USA følger efter. De største forbrugere er USA, der er efterfulgt af Kina.
Investering i olie er primært målrettet aktive investorer og folk, der daytrader. Som med andre råvarer, så svinger priserne op og ned afhængig af udbud og efterspørgsel. Prisen påvirkes også af prisen på fremtidige oliekontrakter.
Samtidig er olie også en råvare, hvilket er en død ting. Olien i sig selv kan derfor ikke påvirke prisen, som fx et selskab kan påvirke en aktiekurs.
Hvordan investerer du i olie?
Der findes flere forskellige måder, som du kan investere i olie på. Det afhænger også af, hvordan du gerne vil eksponeres.
Normalvis handles olie i tønder. Som privat investor er det dog svært at forholde sig til at skulle købe flere tønder olie. Det er i sagens natur ret besværligt.
Derfor vælger de fleste investorer at købe værdipapirer, der i en eller anden grad følger prisen på olie. Den mest direkte metode er at investere i olie futures eller olie optioner. Futures er et meget volatilt produkt, og det omfatter høj risiko. Futures er ikke helt så risikable, men det kræver en stor mængde kapital og en god analytisk tilgang.
Du kan også vælge at investere indirekte ved købe olie aktier. Jeg har en liste her, hvor du kan læse flere eksempler på aktier inden for olieindustrien. Fordelen ved at investere i aktier, der beskæftiger sig inden for dette felt, er at du begrænser din risiko for udsving i olieprisen. Den har stadig stor indflydelse på selskabets værdi, men selskabet har større mulighed for at påvirke værdien.
En anden, mere simpel, metode er til at investere i direkte i olie er igennem ETF’er. Det gennemgår jeg i næste afsnit.
Hvad skal du være opmærksom på?
Olie er i høj grad påvirket af både udbud og efterspørgsel, men så sandelig også de politiske kræfter, der er i spil i disse lande. Der er flere af disse lande, der vil gå rigtig langt for at holde prisen for en tønde olie på et specifikt prisniveau.
Generelt set så er olie investering meget mere volatilt end det generelle marked, da de er meget udsat for udbud og efterspørgsel. Et eksempel på dette er, at prisen på olie i marts 2020 under coronakrisen faldt til 13 $ for en tønde olie. Siden 2012 har prisen ellers vandret op og ned mellem 110 $ og 30 $. 3 måneder inden faldet kostede en olie tønde 60 $.
Investerer du i enkelte aktier, så vil du se, at rigtig mange olie aktier betaler udbytte. Det er dog ikke garanteret, da mange olie selskaber meget nemt kan blive påvirket af olieprisen, og derved blive nødt til at stoppe deres udbytte.
ETF’er med fokus på olie
Den nemmeste måde at investere i olie er igennem en ETF. En ETF med fokus på olie vil følge prisen af den bunke, der selskaber, der findes i den. De kan købes på forskellige børser, og de handles som en almindelig aktie. Den vil følge oliekursen til en vis grad, da selskaberne vil være påvirket i en væsentlig grad af olieprisen.
På den måde kan du følge prisen med lave omkostninger uden at skulle bekymre dig om enkelte aktier eller at investere direkte i råvaren.
Du skal være opmærksom på, at olie ETF’er ofte kobles sammen med gas, da de ligger meget op af hinanden.
- iShares Oil & Gas Exploration & Production UCITS ETF – primært fokus på USA, men også Canada, Rusland og Australien med flere
- Lyxor STOXX Europe 600 Oil & Gas UCITS ETF – Acc – fokus på Europa
- United States Oil Fund – tracker prisen på Crude Oil
- United States Brent Oil Fund – tracker prisen på Brent Oil
- Lyxor MSCI World Energy TR UCITS ETF – Acc (EUR)
Afkast på ovenstående investeringsfonde beskattes som kapitalindkomst efter lagerbeskatningsprincippet.
Bør du investere i olie?
I en veldiversificeret portefølje, der bør aktier inden for olieindustrien helt klart indgå. Det bør dog ikke fylde en større andel end generelle marked, da du ellers vil være overrepræsenteret inden for energisektoren.
Problemet med olie er, at det er meget volatilt. Har du en for høj andel i denne sektor, så vil du opleve, at din portefølje vil svinge i værdi mere end normalt. Hvis vi tager udgangspunkt i det bredeste aktieindeks i verden, MSCI ACWI, så fylder energisektoren cirka 4 procent. Her skal det også tages i betragtning, at der findes andre typer af aktier i energisektoren, der altså ikke kun beskæftiger sig med olie.
Dertil kommer den store ulempe, at olie ikke er et aktiv. Det vil sige, at det ikke selv kan øge værdien af sig selv over tid. Prisen er udelukkende baseret på udbud og efterspørgsel. Derfor er handel med olie langt mere relevant for en daytrader end, hvis du er langsigtet investor.