Hvad er unoterede aktier?

En noteret aktie er en aktie, der ikke handles på en offentlig børs. Det betyder altså, at du som almindelig offentlig person ikke har adgang til at købe en given virksomheds aktier.

I Danmark findes der flere forskellige selskabsformer, hvor et aktieselskab (A/S) er en af formerne. Det er blot et fåtal af disse aktieselskaber, der er børsnoteret, hvorfor der findes en stor del, der ikke er børsnoteret.

Ejer du aktier i en virksomhed, der ikke er børsnoteret, så ejer du en unoteret aktier. Unoterede aktier er derfor aktier, der ikke er noteret på en børs som fx Copenhagen Stock Exchange eller New York Stock Exchange.

Risici ved unoterede aktier

Den store fordel ved, at en aktie er børsnoteret er, at der er en stor gennemsigtighed i virksomhed. Når et selskab er børsnoteret, så skal du som investor have en større indsigt i blandt andet økonomien. Det er oftest sværere ved en unoteret aktie, da der ikke er helt de samme krav.

Samtidig så kan prisen være svær at fastsætte. På børserne kan alle købe og sælge, og derfor er der altid en pris (aktiekurs) for en given aktie. Det findes ikke helt på samme måde, hvis selskabet ikke er på børsen.

En af de store fordele ved en børsnoteret aktie er, at den kan handles meget hurigt. Det kan være mere problematisk ved denne type af aktier, da der ikke er nær så stor volumen i dem som på børsen.