Vi har allesammen drømt om pludselig at vinde en stor gevinst i Lotto. Jeg elsker tankeeksperimenter, så i denne artikel vil jeg gennemgå, hvordan min bedste investering af 1 million kroner ville se ud, hvis jeg pludselig stod med pengene i hånden.
Forudsætninger
Først og fremmest er det vigtigt at klarlægge, hvilke forudsætninger der skal investeres under. I denne artikel arbejder jeg med det scenarie, at jeg pludselig har 1 million kroner oveni den nuværende portefølje, jeg har.
Dette scenarie vil altså ændres løbende, så derfor tager jeg udgangspunkt i min portefølje medio december 2021. Dens nuværende værdi er 516.421 kr.
Hvordan ville jeg fordele pengene?
Det er selvfølgelig klart, at hvis jeg pludselig fik så mange penge i hånden, så ville det også skulle fejres. Hvorvidt jeg ville invitere familien ud og spise eller invitere venner/familie på pizza er ikke klarlagt. Pointen er dog, at jeg ville ikke gøre noget stort nummer ud af det.
Sagen er den, at 1 million kroner ville bringe mig i mål med delmål #1. Det ville klart være den bedste investering for mig. Dette mål indebærer en portefølje på cirka 900.000 kroner, som ville være fordelt på følgende måde:
- 100.000 kr – Aktiesparekonto med udbytteaktier
- 807.143 kr – Udbytteaktier
Samlet set ville dette give mig et afkast pr. år, som ser således ud:
- Aktiesparekonto af 7 procent: 5.810 kr
- Udbytteaktier af 7 procent: 41.245 kr
Samlet: 47.055 kr. i afkast pr. år
Denne fordeling vil gøre, at jeg opnår den bedste forrentning af 1 millon kroner pga. optimering af skat. Det fortæller jeg mere om længere nede.
Strategi for investeringerne
Det er vigtigt, at man har en strategi for ens investeringer, så man hele tiden ved, hvor man vil arbejde sig henad.
Aktierne ville jeg ikke investere i på en gang. Jeg ville sprede køb ud på 12-24 måneder afhængig af, hvordan aktiemarkedet ser ud. Ligeledes ville jeg købe op for det samme beløb hver måned.
På den måde udnytter jeg princippet dollar cost averaging. Konceptet går i alt sin enkelthed ud på, at du løbende køber op i markedet. Dette sikrer, at man hverken køber, når markedet er på sit højeste eller laveste. På den måde får du en gennemsnitlig indkøbspris på dine aktier.
Midlerne, der endnu ikke var investeret, ville jeg placere på en højrentekonto, så jeg ikke taber penge til inflation.
Hvorfor denne fordeling?
Du tænker nok, at det er en meget specifik fordeling af midlerne? Der er dog en helt speciel grund til. Jeg uddyber mine økonomiske mål nærmere her, hvis det har din interesse.
Den primære årsag skal findes i den måde, som aktiebeskatning i Danmark fungerer på. Med denne fordeling vil man opnå en effektiv skattesats på cirka 15 %.
Ligeledes giver dette afkast mulighed for at kunne være økonomisk uafhængig til en hvis grad. I dette scenarie udnytter jeg ikke mit personfradrag, hvorfor der er god mulighed for nemt at kunne supplere op med et bijob. Med en årsindkomst på 53.500 kr. vil jeg udnytte personfradraget optimalt, og det vil give en samlet løn efter skat på 49.220 kr. Det vil give cirka 4.100 kr. mere om måneden. Samlet vil den månedlige indtægt lande på cirka 8.000 kr., som jeg burde kunne leve for.
Alternative løsninger
Det er klart, at der er mange andre måder at fordele sine investeringer på. Jeg ville dog vælge denne metode, da jeg føler, at det er den mest optimale løsning. Jeg har ligeledes en lang tidshorisont, hvilket gør, at jeg kan tage nogle mere risikofyldte valg. Jeg står ikke og skal bruge pengene om 5 år.
Udbytteaktierne kunne nemt være ændret til en global passiv investeringsforening, som er udbyttebetalende. Med dette beløb ville jeg dog hellere selv kunne udvælge mine udbytteaktier, da der er gode mulighed for at lave en veldiversificeret portefølje med de midler.
Denne post kunne også være udbyttebetalinger fra et selskab. Her kunne man investere i online produkter, der genererer en passiv indkomst. Ligeledes ville det også være at starte et selskab, der investerer i ejendomme, hvor der var mulighed for at trække noget overskud ud.
Sidste mulighed ville også være meget realistisk for mit vedkommende. Som udgangspunkt er det fordelingen ovenover, der har prioritet, men såfremt der dukker spændende cases op i form af ejendomme, så udelukker jeg ikke, at dette kunne være en mulighed. Her ville det sandsynligvis være nødvendigt at placere omkring 200.000 kr af porteføljen fra udbytteaktierne.
Hvad med efterfølgende investeringer?
Det næste spørgsmål er selvfølgelig, hvordan jeg ville fordele mine midler herefter.
Såfremt fordelingen er som ovenover, så ville der ikke være nærliggende vej at gå, hvis vi kigger på fordelingen fra et skattemæssigt synspunkt. Det er dog ikke altid sådan, at man skal kigge på tingene.
Det næste ville sandsynligvis være at opbygge en portefølje i et selskab med ejendomme eller online produkter. På den måde vil det være muligt at gemme på overskuddet, så det ikke kommer til udbetaling. Efter disse skattegrænser er det ikke ret fordelagtigt at få udbetalt udbytte, så derfor ville det være mest optimalt at beholde midlerne i selskabet og reinvestere disse.
Med denne strategi vil man blot udskyde skatten, men det vil klart være en fordel i det lange løb.
Jeg håber, at du kunne lide mit bud på, hvordan jeg bedst ville investere 1 million kroner. Hvordan ville du fordele dem? Du er velkommen til at smide en kommentar herunder.
Ofte stillede spørgsmål
Hvad er den bedste investering af 1 million kroner?
Dette indlæg er udarbejdet med støtte fra Imbro.dk
Hej Frederik
Tak for spændende læsning. Jeg sender indlægget videre til min pensionerede mor, som har 1 million stående på kontoen 🙂
Jeg har dog et spørgsmål. Hvad mener du men “online produkter, der generer indkomst”
Hilsen Mette
Hej Mette,
Mange tak for din kommentar.
Jeg driver en række sider (inkl. ungmedpenge.dk), der genererer en eller anden form for indkomst. Du kan læse lidt mere om dette på om-mig siden her.
Sig til, hvis du har andre spørgsmål.
Bedste hilsner
Frederik
Hej Frederik,
Hvis man har smidt 50 t.kr. ind på sin aktie spare konto, og tabt 10 t.kr. Kan man så tilføje de 10 t.kr for at ligge på de 50 t.kr igen? Eller er det bare surt og man må leve med de 40 t.kr man har tilbage stående?
Mvh.
Jonas
Hej Jonas,
Så vidt jeg har forstået det, så vil du i princippet kunne tilføje 10.000 kr igen. Det kræver dog, at det er denne værdi, der er opgjort ved årsskiftet. Så selvom du har et tab i løbet af året, så er det kontoens værdi ved årsskiftet, der afgør, om du kan indbetale mere.
Bedste hilsner
Frederik
Spændende læsning 🙂
Jeg forstår ikke hvordan du får en skatsats på 15%?
‘
Google siger:
“Får du udbytte for mindre end 52.900 kr., slipper du med den lave sats på 27%, og får du udbetalt mere, skal du af med 42%”
Det er måske nogle snedige finter? 😀
Hej Oliver,
De 15 % er set som en effektiv skattesats på hele porteføljen. Det sker ved at udnytte personfradraget gennem kapitalindkomst, de fastlagte grænser for aktieindkomst samt aktiesparekontoen.
Bedste hilsner
Frederik