Investering i vindmøller: Sådan kommer du i gang [2024]

Over hele verdenen bliver vindenergi mere og mere aktuelt, og der er ingen tvivl om, at vindmøller kommer til at være et vigtigt element i den omstilling, som hele verdenen står overfor.

Både i Danmark og udlandet udgør vindenergi en større del af energimixet, og i fremtiden vil denne andel formentlig øges i takt med, at flere og flere lande vil omstille til grøn energi. Af denne årsag kan det også være interessant at investere i dette område, da interessen formentlig blot vil stige over de næste år.

I denne artikel gennemgår jeg tre typer af investeringer, hvor du kan blive en del af udviklingen inden for vindenergi. Det omfatter investering i andele i solcelleparker og vindenergi aktier. Til sidst kan du også blive klogere på vindmøller på egen grund.

Investering i andele af vindmølleparker

Den oplagte metode er at investere direkte i vindmøller, der producerer energi som sælges. Basalt set er det en simpel proces, hvor du køber en vindmølle, hvorefter du tjener penge på driften ved at sælge strømmen, som du producerer.

For at kunne opnå en fornuftig pris på en vindmølle, så kræver det dog, at den er en vis størrelse. En større vindmølle kan hurtigt koste mange millioner. Af den årsag er der også en større gruppe investorer, der går sammen om at investere i større vindmølleparker.

Disse bliver ofte udbudt gennem projekter, der er samlet af et investeringsselskab. Et eksempel er Difko, der tilbyder investering i vindmølleandele, hvor du sammen med andre investorer bliver ejer af en eller flere vindmøller.

Den store fordel ved at investere sammen med andre er, at indgangsbarrieren bliver lavere, og at omkostningerne er lavere grundet stordriftsfordele i form af en større vindmølle.

Ulempen er, at du betaler for administration i form af blandt andet ekstern drift og eventuel bestyrelse. Det kan dog være svært at investere i en vindmølle uden, at det bliver som vindmølleandele.

Til tider er det muligt at købe andele i dit lokalområde. I skrivende stund er jeg dog ikke bekendt med en fælles oversigt over anparter i vindmøller, der er til salg.

Aktier inden for vindenergi

Der findes dog også en investeringsmulighed i vindenergi, der er langt mere simpel og tilgængelig. Det er muligt at købe aktier, der beskæftiger sig med vindmøller og vindenergi, hvor du dermed kan tage del i udviklingen inden for området.

Generelt set bliver aktier inden for vindenergi delt op i to områder. I den ene ende har du selskaber, der arbejder med udvikling og produktion af vindmøller og vindturbiner. I den anden ende har du selskaber, der arbejder med infrastruktur, der er også er vigtige i denne proces. De sørger for, at den producerede energi kan komme fra vindmøllen til den endelige forbruger.

Du kan læse min artikel med aktier inden for vindenergi her.

Den store fordel ved at investere i aktier inden for området er, at det er nemt og simpelt. Du handler aktierne, som var det enhver anden aktie. Ulempen er dog, at du ikke tager del i afkastet fra driften af vindmøllerne.

Vindmøller på egen grund

Som med solcellepaneler så er det også muligt at købe en husstandsvindmølle, som du kan stille op på din egen grund. Med en vindmølle kan du producere vedvarende energi til din egen bolig, som kan sænke dit elforbrug markant.

Den store ulempe ved at købe en husstandsvindmølle er, at der er flere myndighedskrav til blandt andet afstand og støj, som du skal overholde. Af den årsag kan det være svært at få tilladelse i en byzone, hvorimod det er nemmere i en landzone.

En vindmølle på egen grund vil også være en større investering at etablere på egen grund i forhold til f.eks. solceller, men udbyttet vil også være herefter. Afhængig af størrelse på vindmøllen, så kan de erhverves fra 50.000 kr. og opefter.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan investerer man i vindmøller?

Du kan investere i vindenergi på tre forskellige måder – ved at købe andele i vindmøller, ved at købe aktier inden for vindmøller eller ved at købe en vindmølle til egen grund.

Er vindmøller en god investering?

Vindmøller kan være en god investering, hvis du formår at holde dine driftsomkostninger lave. Den nemmeste løsning er oftest at købe større vindmølleparker sammen med andre investorer.
Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *