The Many er efterhånden blevet en ret populær crowdfunding-platform. Platformen tilbyder mulighed for nem investering i ejendomme, og snart åbner de også op for at investere i grøn energi i form af sol- og vindenergi.
I denne artikel kan du læse om, hvad The Many er, fordele/ulemper ved platform, mine erfaring og om du bør investere på platformen.
Hvad er The Many?
The Many er en investeringsplatform, der tilbyder investeringer i forskelllige aktivklasser for den almene investor. Deres primære fokus er på ejendomsinvestering, men i fremtiden vil det også være muligt at investere i grøn strøm i form af sol af vind.
Har du ikke tidligere hørt om The Many, så kan det være, at du har hørt om Brickshare. I september 2020 skiftede platformen navn i forbindelse med, at de ændrede deres fokus fra ren ejendomsinvestering til et mere bredt koncept. På nuværende tidspunkt tilbyder de dog kun mulighed for at investere i ejendomsprojekter.
Platformen giver dig mulighed for at købe dig ind i en lille andel af et ejendomsselskab. På den måde kan du ret nemt blive medejer af en række udlejningsejendomme i forskellige projekter. Som medejer får du afkast gennem udbytte fra det løbende likvide overskud i selskabet sammen med en opjustering i den interne værdi, som ejendommene ændrer værdi. Udbyttet betales kvartalsvis fra overskud på driften, mens afkastet på værdistigning udbetales, når du indløser dine andele.
De tilbyder primært investering i enkelte samlede projekter bestående af 10-30 lejligheder. De har dog også et enkelt projekt kaldet Single Units CPH, der består af 18 enkelte lejligheder fordelt rundt i København. Det er formentlig det tætteste, du kommer på en dansk REIT (læs mere her).
Eksempel på et projekt fra The Many
Herover kan du se et eksempel på et projekt fra The Many. På oversigten over projekter kan du se en række nøgletal som estimeret årligt afkast baseret på en periode på 10 år (udbytte + værdistigning), antal investorer og NAV (indre værdi). Samtidig kan du se hvor mange andele, der er til salg i projektet.
Klikker du ind på projektet, så får du et større overblik over en masse relevant information for projektet. Her kan du blandt andet se generelle fakta om projektet, en beskrivelse og en kalender over vigtige datoer. Du har også mulighed for at se en række billeder fra projektet.
The Many udgiver også kvartalsvise rapporter, hvor de forholder sig til en række vigtige nøgletal. Her forholder de sig til, hvordan udbyttet og værdi har ændret sig over den sidste periode, indtjening overfor omkostning, fakta om ejendommen og en kort opsummering på, hvad der har påvirket driften i perioden.
Det er ret interessant, at du har mulighed for at få et indblik i tal som antal til-/fraflytninger, udgifter m.v. Det giver et ret fint overblik over, hvad der er sket for ejendommen i det seneste kvartal.
Fordele ved The Many
Der er en række fordele ved at investere igennem The Many, og dem vil jeg liste op herunder sammen med mine tanker omkring konceptet.
Kapitalgrænse: Tidligere har grænsen for investering i lignende projektet været 750.000 kr. Grænsen hos The Many har tidligere været på 5.000 kr., men er nu sænket helt ned til 100 kr. Du kræver derfor ikke ret meget kapital at komme i gang med ejendomsinvestering gennem platformen.
Ingen personlig hæftelse: Hvis du har undersøgt mulighederne for ejendomsinvestering tidligere, så vil du vide, at man ofte ikke kommer udenom personlig hæftelse, hvis man i gang med at investere i ejendomme. Hos The Many hæfter du kun med dit indskud.
Risikospredning: Med The Many har du mulighed for at opleve eksponering mod ejendomme på det danske marked. Det lave krav på 100 kr. gør det også muligt at sprede sine investering over flere projekter hos The Many.
Midler fra selskab eller privat: Har du midler i din virksomhed, så er det også en mulighed at købe andele i projekter igennem en virksomhed.
Godt interface: Holdet bag platformen har formået at bygge et rigtig lækkert interface. Det er ikke altafgørende for en platform, men det er altid sjovere at rode med en platform, hvor designet også spiller.
Indløsning: Fortryder du dit køb eller ønsker du blot at sælge din andel, så giver The Many også mulighed for at indløse din investering. Din investering indløses efter løbende måned + 1 måned, hvis du indløser før d. 20 i måneden. Det er ret attraktivt.
Populær platform: I skrivende stund er der samlet investeret lidt over 200 millioner på platformen fordelt på omkring 24.000 brugere. Platformen er i den grad fået bekræftet, at deres koncept har en berettigelse.
Reservation: Ved nye projekter på platformen har du mulighed for at reservere andele i projektet, men først betale når det er tæt på at være finansieret.
Beskatning: Overskuddet fra dine investeringer beskattes som aktieindkomst, hvilket er en fordel for de fleste (kontra fx kapitalindkomst). The Many indberetter automatisk dette til SKAT.
Ulemper ved The Many
For at have det fulde billede af platform, så er der selvfølgelig også nogle ulemper ved at investere i The Many, som du skal være opmærksom på.
Administrationsomkostninger: The Many tager selvfølgelig sin del af afkastet, når de varetager projekterne for dig. Ved opstart af et projekt, hvor The Many tager op til 4 procent i udgift for det enkelte projekt. Løbende tager de op til 1 % i administrationsomkostninger for at forvalte driften m.v.
Udtrædelsesomkostninger: Hvis du indløser din investering i et projekt, så koster det dig 1 procent af værdien.
Forudsætninger i projektmateriale: Generelt så skal man være opmærksom på hvilke antagelser som The Many tager i deres beregninger.
Forsinket afkast: Ved et nyt projekt kommer afkastet først, når det er finansieret, og der kommer lejere i bygningen. Der kan derfor godt være en periode på 1 års tid, hvor du ikke ser noget afkast af dine investeringer.
Manglende auto-invest: Der er desværre ingen auto-invest på platformen. Det gør, at du manuelt skal ind og investere i det enkelte projekt, når det kommer online. Det har dog ikke været et problem for mig i praksis.
Hvad skal du være opmærksom på?
Inden du begynder at investere dine penge, så er det en god idé at være bekendt med de omkostninger, som der er forbundet med at investere på platformen. Det betyder en del for dit afkast, så jeg ville et afkast, der er 1-2 procent lavere end det på platformen.
Det tager også højde for, at der er plads til, at deres forudsætninger for afkast, ikke helt holder. Det kan diskuteres om forudsætningerne er sat lidt optimistisk, men det er op til en selv at vurdere. Et essentielt parameter er prisstigning, hvor der er mange diskussioner om, hvorvidt ejendomsmarkedet er toppet. Går markedet nedad, så er der ingen tvivl om, at du skal kigge langt efter det forventede afkast.
Mine erfaringer med platformen
Jeg er selv investeret i to projekter på platformen. Det er Vanløse-projektet og Single Units CPH. Sidstnævnte er jeg ret fascineret af, da det er en forening med 18 separate lejligheder. Disse lejligheder er fordelt i København i forskellige kvarterer herunder Sydhavn, Nørrebro og Amager Strand. Den minder rigtig meget om en REIT (læs mere her). Jeg købte i første omgang andele i projektet i maj 2021 og efterfølgende igen i juni 2021.
Vanløse er det første projekt, som jeg investerede i. Projektet har ikke helt udviklet sig som forventet, og det lader til, at der har været lidt større driftsomkostninger end forventet på projektet. I følge seneste kvartalsrapport lader det dog til, at de har fået øget lejen i et par af lejlighederne, så det skulle gerne påvirke afkastet positivt i fremtiden. Jeg har haft andele i Vanløse-projektet siden februar 2021.
Min afkast for projekterne er cirka 2,5 procent. Det stemmer ikke helt overens med det forventede afkast, men jeg beholder stadig mine investeringer på platformen. For mig er det lige så meget et spørgsmål om at være bredt eksponeret i min samlede portefølje. Her giver The Many en unik adgang til ejendomsmarkedet for meget små penge.
I fremtiden vil jeg gerne investere i mine egne ejendomme, men her forventer jeg at skulle 150-200.000 kr. i startkapital. The Many giver dermed mulighed for at blive eksponeret mod ejendomme for et mindre beløb.
Bør du investere i platformen?
Det store spørgsmål er så, om du bør investere i platformen. Det er der kun en, der kan svare på, og det er dig selv. Det er super nemt at investere gennem The Many. Du betaler dog også for deres service.
Vil du spare omkostningerne, så må du selv i gang med at investere i ejendomme. Du får dog svært ved at blive eksponeret mod det københavnske boligmarked på samme måde, som du bliver igennem platformen.
Konceptet er gennemført, og platformen er rigtig fed. Der er rig mulighed for at investere i forskellige projekter, og der kommer også løbende nogle stykker til.
Min holdning er, at du skal se The Many som en øget spredning i din portefølje, som gør, at dit afkast forhåbenligt bliver mere stabilt. Du skal ikke forvente 8-10 procent i afkast, men mere konservativt ville jeg nok sigte efter 5-6 procent. Samtidig giver platformen nem mulighed for at blive en del af ejendomsbranchen.
Ofte stillede spørgsmål
Hvad er The Many?
Hvad er fordelen ved The Many?
Hvad er ulempen ved The Many?
Dette indlæg er udarbejdet med støtte fra inspo.dk
Det har minder mig desværre om, så mange andre fede opstart firmaer. Vi har god ide, vi får folk med og så sælger vi, med det samme vi kan se profit.
Skuffende. sørgeligt, da mange så en mulighed for at være med hvor de store spillede.
Efter anbefaling fra “the many”, har jeg nu indløst alt, og håber bare at jeg får lidt tilbage.
Som det ser ud lige nu, indtil jeg får mine invest penge tilbage, ligner det at jeg er blevet offer for et Foznie scheme”
Hej Tom
Ja, nu må vi se, hvad der sker med platformen. Jeg omtaler det også i min seneste opdatering her.
Jeg har ligeledes indløst alt, og så må vi se, hvordan det ser ud, når den endelige opgørelse kommer.
Bedste hilsner
Frederik