Sådan kommer du nemt i gang med investering [2024]

Mange unge kunne godt tænke sig at komme i gang med at investere, men mange er i tvivl om, hvordan man gør. Derfor vil jeg i denne artikel fortælle, hvordan man kommer hurtigt og nemt i gang med at investere. Her vil jeg vise den metode, jeg selv bruger, som ikke nødvendigvis kræver ret meget tid eller evne.

Artiklen omfatter en guide til, hvordan du kommer i gang med en gør-det-selv investering, hvor du selv har kontrol over dine egne penge. Dette er en artikel, der primært er målrettet begyndere, som der endnu ikke er i gang med investering.

Hvordan kommer jeg i gang?

Først og fremmest er det vigtigt, at du gør nogle ting klart for dig selv. Du skal vide, hvor lang tid du kan undvære pengene, og hvor stor din risikovillighed er. Disse 2 ting hænger som oftest sammen. Derudover skal du også lige vende  dit kommende liv for dig, da det ikke er smart at smide alle dine penge i investeringer, hvis du står og skal bruge dem om 2 måneder til et indskud.

Guiden er primært målrettet dig, der har ekstra kroner til rådighed hver måned, og derfor har mulighed for løbende at kunne spare op (investere). Dog er det slet ikke udelukket, hvis du har opsparet beløb, som du tænker, at du skal investere. Jeg vil altså prøve at give mit bud på, hvad du skal investere dine penge i.

Når du tænker på din tidshorisont er det vigtigt, fordi det kommer til at påvirke din risiko. Hvis du ved, at du skal bruge de her penge om 1 år, så hjælper det ikke noget, at de har mistet 50 % af deres værdi. Har du planer om at blive økonomisk uafhængig, så har du en lang tidshorisont, og derfor kan du også sætte din risiko efter dette. Her snakker vi 15-20 år ude i fremtiden (måske).

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
  • Lav kurtage
  • Invester i aktier, fonde og ETF'er
  • Jeg anbefaler

Hvad skal jeg investere i?

Når du nu har fundet ud af, hvordan din tidshorisont og risiko ser ud, så gør det tingene lidt nemmere. Da eventuelle tab gerne skulle kunne nå og vindes igen hænger disse 2 ting oftest sammen. Når du har disse 2 på plads, så kan du begynde at kigge på, hvad du skal investere i.

1 år og lav risiko

Har du nogle penge, hvor du tænker, at du skal bruge dem om 1 år, og du derfor ikke vil risikere for meget, så vil jeg smide dem på en højrente-konti. Hvordan du finder den højeste rente kan du læse mere om her. På den måde er dine penge sikre samtidig med, at du kan komme hurtigt i nærheden af dem. Hvis du er studerende, kan du altså være heldig at få op til 5 % på din indlånskonti, hvilket betyder, at der ikke er ret meget andet, der kan betale sig.

3 år og mellem risiko

I denne situation vil jeg stadig anbefale, at man kigger mod indlånsrenterne. Skal de f.eks. bruges til udbetaling på et hus, så er det rimelig vigtigt, at de stadig står på kontoen om 3 år. Derfor vil min tanke være at smide dem på en konto med høj rente, specielt hvis du har mulighed for en eventuelt studiekonto, hvis du er studerende. Du kunne dog eventuelt også kigge lidt efter obligationer eller crowdlending (høj risiko), men det afhænger af, hvordan din risikovillighed er.

5 år og mellem-høj risiko

Her ville jeg begynde at kigge mod investeringsforeninger. Her vil jeg anbefale dig at benytte dig af Nordnets månedsopsparing. Du kan se, hvordan jeg benytter af månedsopsparingen hos Nordnet lige her.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
  • Lav kurtage
  • Invester i aktier, fonde og ETF'er
  • Jeg anbefaler

Gennem månedsopsparingen har du mulighed for at investere i forskellige investeringsforeninger og ETF’er.

Igennem investeringsforeninger har du mulighed for at sprede dit beløb udover mange flere aktier, end du selv ville have mulighed for. Du kan desuden vælge mellem flere forskellige risikofaktorer, alt afhængig af, hvordan din risikovillighed er.

Månedsopsparing fungerer på den måde, at den hver d. 5 i måneden investerer det beløb, du har bedt den om. Dette gør den kurtagefrit, og den sigter efter den fordeling som du selv giver den. Det betyder altså, at du uanset om du køber for 250 kr eller 25.000 kr, så koster det det samme. Du har desuden mulighed for løbende at overføre det du har i overskud på kontoen, så det altså ikke nødvendigvis behøver at være det samme beløb hver måned.

10 år og mellem-høj risiko

Når vi kigger 10 år frem, så kan det være svært at spå. Du har dog tid til at dine investeringer kan arbejde for dig, da du ikke står og skal bruge dem inden for et præcist tidsrum. Det gør, at du har mulighed for at vente på økonomisk vækst, hvis dine investeringer er i en dårlig periode. Du har altså et bredere tidsrum at arbejde ud fra, da du ikke nødvendigvis skal bruge dem om præcist 1 år.

Når vi snakker om en så lang tidshorisont, så vil jeg anbefale at investere det meste i investeringsforeninger. Her vil jeg også benytte mig af Nordnets månedsopsparing, så man løbende køber ind hver måned. Så har du løbende opsparing, som gerne skulle arbejde for dig løbende.

Derudover så vil også anbefale at kigge efter crowdlending. Crowdlending kan du læse mere om her. Det er forholdsvist nyt koncept og høj risiko, men du har også mulighed for at skabe væsentlig større afkast end det typisk gennemsnitlige afkast på aktier.

Har du et større beløb, som du påtænker at sætte i investeringer de næste mange år, så vil jeg stadig anbefale dig at benytte dig af Nordnets månedsopsparing. Her ville jeg eventuelt sprede beløbet ud på 12-24 måneder. På den måde er du sikker på, at du ikke køber for dyrt, da du jo løbende køber ind hver måned. Du vil altså købe dine værdipapirer til en gennemsnitspris, hvilket sikrer dig et mere stabilt afkast end hvis du investerede hele beløbet på en gang.

Du kan dog også vælge at kigge efter enkelt aktier, men det kræver mere research end dette koncept.

Relevante artikler: Aktier for nybegyndere

Hvad er fordelen ved gør-det-selv investering?

Der findes rigtig mange forskellige metoder for investering derude. På det seneste er der kommet flere og flere robotter, der kan investere for dig. Her tænker jeg blandt andet på f.eks. June og Darwin.

Ligesom alle andre, så skal de også tjene penge på deres services. Det samme skal du med investeringsforening (aktive investeringsforeninger er de dyreste), Brickshare og meget andet. Det er klart, at de skal have noget for deres arbejde.

Fordelen ved gør-det-selv investering er, at du potentielt har et højere afkast. Ved at du selv udvælger investeringsforeninger og på sigt også aktier, så kan du spare en masse omkostninger. Det samme kan du med ejendomsinvestering, hvis du selv vælger at købe lejligheder i stedet for at købe dig ind i en større portefølje.

Investeringsforeninger kan du få helt ned til 0,5 % i ÅOP, hvilket er meget fordelagtigt. Den spredning du får med (nogle) af disse foreninger kræver en meget stor portefølje før, at du kan få lignende risikospredning. Derfor er de meget attraktive – foruden aktier – som privat investor.

Hvad gør jeg selv?

Personligt, så sigter jeg selv efter den lange tidshorisont. Jeg investerer primært i Nordnets Månedsopsparing (SPIGLAMRIK og Sparinvest C25), enkelte udbytte-betalende aktier og crowdlending. Jeg sigter efter økonomisk uafhængighed, og derfor er det alle med lange tidshorisonter. Samtidig er det meste udbyttebetalende aktier som løbende geninvesteres.

Hvor meget jeg smider i det forskellige afhænger af, hvor meget, jeg har til rådighed. Dog overfører jeg typisk minimum 3.000 kr hver måned til Nordnets månedsopsparing. Det gør jeg fordi aktier og investeringsforeninger er et kendt koncept, hvorimod crowdlending er mere højrisiko. Derudover vil jeg på sigt gerne udnytte Superlån til en eventuelt gearing med huskøb eller aktier, hvorfor det giver mest mening at få forøget min investering hos dem.

Saxo Bank er en investeringsplatform til aktier, investeringsforeninger og meget andet.
  • Lav kurtage
  • Invester i aktier, fonde og ETF'er
  • Jeg anbefaler

Du kan se, hvordan min portefølje ser ud lige nu her.

Jeg håber, du kunne bruge denne artikel til noget. Synes du, der mangler noget, eller mangler du et godt råd, så skal du være velkommen til at smide en kommentar herunder.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan kommer jeg i gang med investering?

Først skal du have styr på din risiko og din tidshorisont. Ud fra disse forudsætninger kan du vurdere, hvilken investering der kan være aktuel for dig.

Hvad skal jeg investere i 2024?

I 2024 er der mange forskellige investeringsmuligheder at vælge i mellem. Det kan derfor være svært at sige, hvad der er den bedste investering for dig.

Dette indlæg er udarbejdet med støtte fra denne side om privatlån.

Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
13 kommentarer til “Sådan kommer du nemt i gang med investering [2024]
  • Hej Frederik
    Omend jeg ikke er ung – altså befinder i den anden ende af aldersskalaen end eks. dig – er jeg i gang med at researche på, hvilke investeringer, jeg skal starte op med. I den anledning har jeg nogle spørgsmål, som du måske/måske ikke kan besvare.
    1) investering er pr. definition noget man satser på mhp. afkast senerehen. Imidlertid er jeg ude efter en ‘investering’ med kortere hensætningstid (opsparingsperiode). Qua der hvor jeg befinder mig på aldersskalaen, tænkte jeg noget i retning af månedlige/kvartals/½-årsafkast. Imidlertid ved jeg ikke om dette er muligt, om der findes fonde, aktier, ETF etc. med dette indhold.
    2) du anbefaler Saxo som investerings platform (hedder det vist). Hvorfor ikke eToro? Den er altid kurtage-fri og den anbefales af andre. Er der downsides ved e-Toro?
    3) på Reddit var der jo en gruppe der slog sig sammen mod store fonde, der ønskede at ‘nedlægge’ GameStop virksomheden via shorting. Jeg er sådan en type, der også gør lidt modstand mod de ‘store’. Så har du nogle tip til, hvor jeg kan gøre gavne med mine investeringer – sådan lidt 2 fluer med 1 smæk-agtigt?
    4) og så til sidst er jeg lidt i tvivl/forvirret omkring ETF-investeringsmuligheden. Jeg up- og downsides balancerer. Så egentlig er det vel blot et spm. om at vælge. Har jeg ret i, at fordele/ulemper balancerer?

    venlig hilsener Anette Allerslev

    • Hej Anette

      Hurtige afkast er ikke at anbefale. Nu kender jeg ikke tidshorisonten, men generelt anbefaler jeg ikke at investere i aktier, hvis din tidshorisont er under 10 år. Du kan finde investeringsforeninger med fokus på obligationer, der er en bedre løsning, men her er afkastet begrænset.

      Den primære årsag til, at mange sider/bloggere anbefaler eToro er, at der er høj henvisningsbonus. Det kan simpelthen bedre betale sig. Du skal selv sørge for indberetning til SKAT samtidig med, at der er gebyrer, når du trækker pengene ud. Bare tidsforbruget for skattehåndteringen går ikke op med det, som jeg ville spare i kurtage.

      Disse stunts er meget risikobetonet. Det er altså ikke sikkert, at det er muligt at slå to fluter med ét smæk. Det ville jeg holde mig fra.

      Det kommer an på, hvad du sammenligner med. Danske investeringsforeninger er en rigtig god måde at investere på. Udenlandske ETF’er er lidt mere komplicere, hvor lagerbeskatningen gør, at det ikke er så attraktivt. Det kan dog godt give mening, men generelt set kan det ikke.

      Sig til, hvis du har yderligere spørgsmål.

      Bedste hlsner
      Frederik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *