Anmeldelse af Nordnets månedsopsparing [2025]

Nordnets månedsopsparing er måske den mest populære måde at investere på som privatinvestor. Hvad er månedsopsparingen, og hvorfor er den så populær? I denne artikel klæder jeg dig på til at afgøre, om den er noget for dig, og hvad der er af fordele og ulemper.

Hvad er Nordnets månedsopsparing?

Månedsopsparingen er et tilbud fra Nordnet, der gør det simpelt at investere dine penge. Den skal ses som en alternativ opsparingskonto. Det er nemlig sådan, at du kan lave en automatisk overførsel hver måned, og så håndterer Nordnet resten. De sørger for, at pengene bliver investeret månedligt.

Månedsopsparingen forudsætter en konto hos Nordnet, som du kan oprette gratis her.

Sådan ser overblikket over månedsopsparingen ud hos Nordnet.

I princippet kan den betragtes som en investeringsrobot, der automatisk køber for dig. De værdipapirer, som du køber gennem månedsopsparingen, vil fremgå på dit depot, som hvis du havde købt dem manuelt. Her er der ingen forskel.

Nordnet tilbyder en masse forskellige investeringsbeviser og ETF’er, som du har mulighed for at købe gennem månedsopsparingen. Den store fordel er, at du køber kurtagefrit, når du køber igennem den. Derfor er udvalget også begrænset, så de har mulighed for at tilbyde købet kurtagefrit.

Normalvis vil det koste en procentsats med minimumsbeløb i købskurtage, men denne omkostning kan du altså spare. Derfor spiller dit investeringsbeløb ingen rolle, da det er gratis uanset hvor meget du investerer.

Du skal dog betale almindelig kurtage, når du sælger dine værdipapirer igen, der er købt igennem Nordnets månedsopsparingen. Du skal altså se det som et værktøj til at købe billigt ind til dit depot.

Fordele

  • Ingen købskurtage
  • Automatisk løbende investering
  • Mulighed for fast bankoverførsel
  • Simpelt koncept
  • Lave omkostninger

Ulemper

  • Begrænset udvalg (dog stadig stort)
  • Kun køb én gang om måneden
  • Valutagebyr
  • Salgskurtage

Månedsopsparingen handles d. 8 i hver måned (eller næstkommende hverdag), og de samler opkøb fra hele puljen på én gang.

Desværre tilbyder Nordnet ikke alle investeringsbeviser og ETF’er på platformen, da de er blevet nødsaget til at begrænse udbuddet for at holde omkostningerne nede. I øjeblikket tilbyder de 50+ investeringsforeninger, så det burde være muligt at finde en fond, der passer dig.

Når du opsætter månedsopsparingen, så har du mulighed for at fordele dit køb af investeringsbeviser. Det er dog ikke altid, at Nordnet rammer fordelingen 100 procent, da købet skal gå op med prisen på værdipapirerne. Den vil dog forsøge at ramme det så præcist som muligt.

  • Nordens største børsmægler
  • Nordnets Månedsopsparing
  • Invester i aktier, fonde og ETF'er

Hvad med SKAT og Nordnets månedsopsparing?

SKAT fungerer helt traditionelt, som hvis du havde købt dine værdipapirer udenfor månedsopsparingen. De værdipapirer, som du investerer i, bliver enten beskattet efter lagerbeskatningsprincippet eller efter realisationsbeskatningsprincippet.

Beskatningen afhænger af, om der er tale om en udenlandsk ETF og om fonden er udbyttebetalende eller akkumulerende. Beskatningen fungerer dog på samme måde, som hvis du selv havde købt dem manuelt.

Jeg har en artikel om emnet investeringsforeninger, hvor jeg går mere i dybden med SKAT. Den kan du læse her.

Hvordan kommer man i gang med Nordnets månedsopsparing?

Inden du springer ud i at investere dine penge gennem Nordnets Månedsopsparing, så skal du først og fremmest have oprettet en konto hos Nordnet. Det kan du gøre her.

Når du har oprettet dig på Nordnet, så har du mulighed for at sætte din månedsopsparing op efter dine ønsker. Afhængig af hvor meget du ved om investeringsforeninger, så kan Nordnets værktøj hjælpe dig mere eller mindre. De har både en funktion, hvor de guider dig ud fra dine valg samt en funktion, hvor du selv har mulighed for vælge.

Nordnets guide hjælper dig med at finde en sammensætning, der passer til dine behov.

Deres guide sammensætter typisk en ret fornuftig fordeling. Den kommer med forslag ud fra din risiko og tidshorisont. Den kan du sagtens bruge, hvis du overhovedet ikke har noget kendskab til hvilken investeringsforening, der passer til dine behov. Jeg mener dog, at den ofte anbefaler en for høj vægtning af danske aktier, men det kan du læse mere om under “Mine tanker” lidt længere nede i artiklen.

Ved at læse lidt op på investeringsforeninger, så kan du dog ret nemt komme frem til en fordeling, der passer dig. Du kan eventuelt starte med at læse min artikel om investeringsforeninger her. Den vil klæde dig godt på.

Når du har igangsat din månedsopsparing, så skal du ikke blive bekymret, hvis den ikke trækker penge med den samme. For at kunne tilbyde dette produkt med lave omkostninger, så handler Nordnet kun én gang om måneden. Det sker d. 8 i måneden (eller næstkommende hverdag), og du kan nå at fortryde indtil dagen. Du kan også nå at tilrette beløbet op til denne dag.

Fakta

  • Der handles d. 8 i måneden (eller næstkommende hverdag)
  • Maksimalt 50.000 kr. om måneden
  • Minimum 500 kr. om måneden
  • Brug Nordnets guide eller vælg din egen fordeling
  • Beløb kan rettes helt op til købsdatoen

Du kan med fordel lave en fast overførsel fra din bankkonto til dit depot hos Nordnet, og så kører det automatisk herfra.

Når kalenderen rammer d. 8 i måneden, så vil månedsopsparingen reservere et beløb, der passer med det, du har sat af. Det kan dog variere med 10 procent, så den kan ramme din fordeling så godt som muligt. Sætter du beløbet højere end det, der står på depotet, så vil Nordnet købe ind for så meget som muligt op til grænsen. Har du kredit hos Nordnet, så kan dette ikke bruges til månedsopsparingen.

Du kan maksimalt investere for 50.000 kr. om måneden igennem platformen.

Du skal ikke blive nervøs, hvis Nordnet har trukket penge på dit depot, men du endnu ikke kan se de investeringsforeninger, som du har valgt. Dine nyindkøbte værdipapirer kan oftest først ses om aftenen eller senest dagen efter. Det skal dog lige slå igennem i Nordnets systemer, da månedsopsparingen køber mange gange spredt ud over hele dagen. Nordnet reserverer derfor beløbet i starten af dagen, men det kan være, at der først bliver købt ind om aftenen.

  • Nordens største børsmægler
  • Nordnets Månedsopsparing
  • Invester i aktier, fonde og ETF'er

Videogennemgang af månedsopsparingen

Herunder kan du finde en videogennemgang af månedsopsparingen, hvor du kan få en lidt bedre idé om, hvordan tingene fungerer.

Bemærk at videoen er af ældre dato, og månedsopsparingen har ændret udseende siden da.

Mine tanker og anbefalinger

For at være helt ærlig, så er Nordnets månedsopsparing et fantastisk produkt. Det er simpelt, billigt og en rigtig smart måde at investere på. Når månedsopsparingen er klargjort, så er det blot et spørgsmål om, at du laver en fast overførsel hver måned, og så er du i gang med at investere dine penge så let som ingenting.

Samtidig giver den også mulighed for, at du kan variere dit beløb. Har du 10.000 kr. den ene måned, mens du kun har 5.000 kr. i den anden måned, så spiller det ingen rolle. Du låser dig ikke fast til et beløb, som du skal investere.

Igennem månedsopsparingen investerer du i investeringsforeninger, hvilket er super fornuftigt. Det sikrer dig et bred spredning uden det store arbejde med lave omkostninger. For en gør-det-selv-investor så er det en rigtig god måde at investere på.

Men hvad skal du så investere i med Nordnets månedsopsparing? Jeg vil klart anbefale dig, at du finder en global, passiv investeringsforening, der betaler udbytte. Det sikrer dig de mest optimale vilkår for at få et gennemsnitligt afkast samtidig med, at det er den mest optimale skattesituation for de fleste almindelige danskere. Det er dog vigtigt, at du tager din tidshorisont i betragtning, og det er ikke altid, at det er fornuftigt for dig kun at investere i aktier.

Har du en længere tidshorisont på +10-15 år, så vil jeg klart anbefale, at en stor del af dine midler er placeret i aktier. Har du en lavere tidshorisont, så kan du supplere op i fond med fokus på obligationer for at minimere din risiko.

Et eksempel kunne være SPVIGAKL (link til Sparinvests hjemmeside), der udbydes af Sparinvest. Den afspejler verdensindekset MSCI ACWI, der indeholder aktier fra 50 forskellige lande. Det er et af de bredeste indeks, der findes.

Disse lande indgår i verdensindekset MSCI ACWI.

Hvis du vælger at investere i så bredt et indeks, så er du sikker på, at du er repræsenteret i en lang række forskellige lande, sektorer og selskaber. Det gør, at din risikospredning er ekstremt højt. I skrivende stund indeholder SPVIGAKL over 850 forskellige selskaber. Du kan altså købe dig ind i 850 forskellige selskaber for bare 500 kr.

SPVIGAKL er blot et eksempel på en bred investeringsforening, og der findes en lang række forskellige fonde, der er tilgængelige via Nordnets månedsopsparing.

Jeg vil altid opfordre til, at en bred forening fylder en stor del af din portefølje. Du kan godt supplere op med en fond med grønne aktier, teknologi aktier eller lignende, men jeg ville holde nichespecifikke forord under 20 % af din samlede investering.

Månedsopsparingen er også velegnet til børneopsparing, da den automatisk kan investere løbende, som der bliver sat penge ind. Den har dog ikke de samme skattemæssige fordele som en traditionel børneopsparing. I dette tilfælde vil der blot være tale om et aktiedepot til mindreårige.

Har du kommentarer eller spørgsmål til min investering hos Nordnet, så skal du være kommen til at smide en kommentar herunder.

  • Nordens største børsmægler
  • Nordnets Månedsopsparing
  • Invester i aktier, fonde og ETF'er

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er Nordnets Månedsopsparing?

Nordnets månedsopsparing er en service hos Nordnet, der automatisk investerer dine penge hver måned i investeringsforeninger og ETF’er.

Hvad er en månedsopsparing?

En månedsopsparing hos Nordnet er en gratis service, der automatisk køber investeringsforeninger og ETF’er for dig månedligt.

Hvad koster det?

Den store fordel ved månedsopsparingen er, at den er gratis. Samtidig så betaler du ingen købskurtage.

Hvilke fonde kan jeg vælge på månedsopsparingen?

En af årsagerne til, at de kan holde omkostningerne nede er, at de har valgt at begrænse udvalget. Der er dog rigeligt at vælge imellem.

Hvad er minimumsbeløb på Nordnets månedsopsparing?

Minimumsbeløbet er på 500 kr.

Hvad er maksimumsbeløb på Nordnets månedsopsparing?

Du kan maksimalt investere for 50.000 kr. om måneden.

Hvad kan du handle igennem Nordets månedsopsparing?

Du kan vælge mellem en række forskellige fonde, obligationer og ETF’er.

Hvornår køber Nordnets månedsopsparing?

Månedsopsparingen køber d. 8 i hver måned. Hvis d. 8 falder på en dag, hvor markederne er lukket, så handles der den næstkommende handelsdag.

Hvilken dato handler Nordnets månedsopsparing?

Månedsopsparingen handler d. 8 i måneden. Hvis d. 8 falder på dag, hvor børserne er lukket, så handles der på den næste handelsdag.

Hvornår trækker Nordnets månedsopsparing penge?

Pengene reserveres om morgenen på handles dagen, og når dagen afsluttes vil beløbet blive trukket.

Betaler jeg valutagebyr, når jeg handler igennem Nordnets månedsopsparing?

Ja, hvis du handler i et værdipapir, der er ikke er opgjort i danske kroner.

Hvilke fonde er de bedste til Nordnets månedsopsparing?

Der er ingen fonde, der nødvendigvis er de bedste at købe på månedsopsparingen. For de fleste vil danske udbyttebetalende investeringsforeninger skattemæssigt være at foretrække.

Dette indlæg er udarbejdet med støtte fra denne side om at låne penge

Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
111 kommentarer til “Anmeldelse af Nordnets månedsopsparing [2025]
  • Hej Frederik,
    Jeg ved ikke om jeg læser dine svar forkert, men Nordnet skriver at du skal skrive det beløb du ønsker at hæve hver måned og du kan spare op til 10 % mere op de måneder hvor det passer ind i din økonomi.

    Tror at det man gerne vil have svar er: kan man ændre dette beløb løbende. Det vil sige jeg har kørt med et beløb der hedder eks. 1000 kr./md. i 12 måneder, har nu fået mere rådighed og hæver beløbet til 2000 kr. er det muligt eller er man låst fast fra dag 1 hvad man har valgt. kan man ændre sit beløb op og ned fra måned til måned.. er den fleksibilitet der?

    • Hej Carsten,

      Du kan ændre dit beløb fra dag til dag, hvis du har lyst. Det er dog beløbet på dagen, der afgør hvor meget den køber op til. Du kan også vælge at sætte beløbet til 5.000 kr – så vil den stadig investere, selvom du kun overfører 1.000 kr. Så slipper du for besværet med at skulle ind og rette til.

      Bedste hilsner
      Frederik

  • Hej Frederik,

    Tak for god indsigt og post. Har søgt lidt rundt på nettet og i månedsopsparingens vilkår, men er ikke blevet helt klog på, hvorvidt man kan ændre i sin portefølje måned for måned? Jeg tænker at man som nybegynder på markedet kan ha brug for at justere de fire etf’er man vælger, et par gange, indtil man finder sit ideelle match.

    Lad os sige at jeg har valgt 3 etf’er jeg tror på, men to måneder efter finder ud af at jeg ønsker at bytte én etf ud, og ikke længere investere i en af de øvrige tre? Jeg har fremadrettet én oprindelig etf, én jeg har ”afviklet” og én ny. Kan man det, og er der omkostninger forbundet hermed?

    Vh Thea

    • Hej Thea,

      Du kan ikke ændre i de beviser, som du allerede har købt. Du kan dog ændre i de foreninger, som du vælger at købe fremadrettet. Det kan du justere løbende – dag til dag. Det er dog det, der er registreret d. 5 i hver måned, der bliver købt op i.

      Sig til, hvis du har flere spørgsmål.

      Bedste hilsner
      Frederik

      • … i forlængelse heraf: Vil det sige, at man kan have fx 10 indeksfonde på sin månedsopsparing, hvis man ændrer løbende? Eller kan man maksimum have fire?

        Vh A

        • Hej

          Du kan bede den om at købe op til fire forskellige af gangen (mener jeg). Når de har købt har de dog ingen indflydelse, så du kan i princippet skifte dem ud hver måned, hvis du har lyst.

          Bedste hilsner
          Frederik

  • Hej Frederik,

    Tak for en rigtig god artikel om måneds opsparing. jeg har et spørgsmål angående valg af investeringsforeninger. Jeg ønsker en lav risiko og lille årlig omkostning ved min investering. Jeg overvejer derfor at ligge hele min månedligt investering i SPIGLAMRIKL, jeg er dog en smule i tvivl om hvor hvilken fordele og ulemper jeg har ved at vælge flere investeringsforeninger?

    Vh Dennis

    • Hej Dennis,

      Det handler om, hvordan du vil være eksponeret. Hvis du fx ønsker at være ekstra eksponeret i Asien, så kan du vælge en investeringsforening, der investerer i det område. Generelt set vil SPIGLAMRIKL være en bred forening, der har lidt af det hele. Jeg ser kun fordelen, hvis du tror ekstra meget på et specifikt segment.

      Bedste hilsner
      Frederik

      • Sparindex globale aktier KL følger det bredest mulige index (Msci ACWI) og har emgerging markets med. Det er Gl. akt. min. risiko ikke. Den har udelukkende developed. Emergering markets særligt Kina og Indien vil have langt større betydning i fremtiden siger samtlige eksperter. Derfor er det da mere fornuftigt at lægge hovedparten af sine penge i den.

        • Hej Rasmus,

          Artiklen er lidt forældet, da jeg på nuværende tidspunkt ikke benytter mig af månedsopsparingen. SPVIGAKL var ikke tilgængelig dengang, men det vil også klart være min anbefaling, at man kigger i denne retning. I min nuværende strategi ønsker jeg også at afspejle MSCI ACWI, så derfor har du helt ret.

          Bedste hilsner
          Frederik

  • Kære Frederik.

    Tak for en rigtig god og brugbar artikel.

    Jeg er meget ny i det her og har lige oprettet en bruger på NordNet, hvor jeg vil igang med en månedsopsparing.
    Hvor kan jeg se, hvorvidt de forskellige investeringsforeninger og ETF’er bliver beskattet efter lagerbeskatning- eller realisationbeskatningsprincippet?

    Hvornår vil det give mening som ung privat investor at investere i fonde/ETF’er som beskattes efter lagerbeskatning? Risikerer man ikke en stor restskat ved “gevinst”?

    Med venlig hilsen
    Sanne

    • Hej Sanne,

      Tak for din kommentar.

      Som udgangspunkt så er alle udenlandske investeringsforeninger lagerbeskattede. Det samme gør sig gældende for de danske investeringsforeninger, der er akkumulerende (og ikke betaler udbytte). Hvis du skal beskattes gennem realisationsbeskatningsprincippet ved en investeringsforening, så skal du have fat i en dansk forening, der betaler udbytte.

      Det er lidt svært at analysere på skatteteknisk, men det giver mening, når du har et fradrag, der kan bruges. Det gør sig fx gældende for en børneopsparing, der beskattes hos barnet. Her vil løbende kunne udnytte lagerbeskatningen til at bruge af personfradraget.

      Sig til, hvis du har flere spørgsmål.

      Bedste hilsner
      Frederik

  • Hej Frederik,

    Først og fremmest tak nogle gode og informative artikler.

    Jeg er selv studerende og tjener pt. meget tæt på max grænsen som man må tjene ved siden af sin SU.
    Nu har jeg bestemt mig for at sætte 500 kr. over til aktier hver måned.

    Men nu har siddet og kigget på Nora, June, og jeg kan se at de alle kører med Lagerbeskatning, som ikke vil være muligt for mig.
    Ved du om det er muligt med en månedsopsparing hos Nordnet, at finde EFT’er med realisationsbeskatning, så jeg ikke rammer max grænsen for det som man må tjene ved siden af sin SU.

    For at købe aktier for kun. 500 kr. er ikke en mulighed for mig, da jeg vil tabe for meget på kurtagen.
    Hver forresten din anbefaling på et minimums beløb, for at den kan betale sig at købe en enkel aktie med kurtage og andre omkostninger det kommer på ved køb?

    Og kan det passe at forskellen mellem Bankernes opsparingsfonde og månedsopsparing hos Nordnet:
    Er at det hos Nora, June, Darwin og NORD.Investments. vil det være under en aktiesparekonto med skatte rabat.
    og at en månedsopsparing hos Nordnet, vil være efter de normale skatteregler?

    Samt at når jeg kigger på ÅOP’en for eksampel:
    Darwin=0,75-0,95 June=0,88-0,94 NORD.Investments=0,65-0,84

    Og der efter at have set ÅOP’en dem de har hos Nordnet, så ser det jo ud til at de årlige opkostninger er en del lavere på Nordnet, er det korrekt, eller har jeg misset nogen andre omkostninger ved at købe ETF’er/fond inde hos Nordnet Månedsopsparing.

    iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD har årlig omkostninger på 0,07%.
    Sparindex INDEX OMX C25 KL har årlig omkostninger på 0,58%

    Mvh Sam

    • Det her spørgsmål, kunne jeg også godt tænkte mig, at høre dit svar på.

      – Anders

    • Hej Sam,

      Tak for din fine kommentar.

      Først og fremmest så bør aktieindkomst under progressionsgrænsen ikke være noget, der har betydning for din SU. Det betyder altså, at hvis du holder dig under 55.300 kr (2020) i afkast, så bør du ikke opleve problemer.

      En ETF vil altid være lagerbeskattet. Der er dog visse aktiebaserede ETF’er (fremgår af SKATs liste), der er beskattet som aktieindkomst.

      De fleste af robotinvestorerne investerer i ETF’er, som derfor er beskattet på samme måde. Du får dog bare ikke de billige omkostninger som ved at investere i en ETF direkte. Der er derfor enten beskattet som aktieindkomst (jf. ovenover) eller som kapitalindkomst.

      Investeringsforeningens omkostninger er den samme uanset hvor, at du vælger at købe dit bevis. Forskellen ligger dog i handels- og depotomkostninger. Her kan månedsopsparingen være en fordel, da du ikke har disse omkostninger. Du betaler dog kurtage ved salg.

      Overordnet set vil jeg derfor ikke vurdere det til at være et problem med din SU, hvis du investerer i beviser, der er beskattet som aktieindkomst. Med 500 kr. om måneden så skal du have ret meget afkast før, at du kommer over denne grænse. Omvendt vil det dog være ganske uattraktivt, hvis du vælger at investere i papirer, der er kapitalbeskattet, da disse vil påvirke din mulighed for at modtage SU.

      Jeg håber, at du kan bruge mine svar.

      Bedste hilsner
      Frederik

      • Hej igen Frederik,

        Tak for hurtigt svar, og jeg glæder mig til at læse med fremadrettet.

        Så hvis jeg har forstået det rigtigt.

        Ifølge § 23 i SU-loven indgår aktieindkomst, der beskattes efter personskattelovens § 8 a, stk. 2, i egenindkomsten. Aktieindkomst, der beskattes efter personskattelovens § 8a, stk. 1, indgår således ikke ved opgørelsen af egenindkomsten. Men hvordan ved jeg eksempel inde på Nordnet, om hvad der ikke er kapitalindkomsten eller aktieindkomst, der beskattes efter personskattelovens § 8 a, stk. 2 eller omvendt.

        Så hvis jeg skal bruge månedsopsparing hos Nordnet, så skal jeg finder ETF’er der er beskattet inde for Realisationsprincippet, og som er en aktieindkomst, der beskattes efter personskattelovens § 8a, stk. 1.
        Hmm hvordan finder man information på sådan noget?

        Synes det er lidt svært at finde rundt i.

        Mvh Sam

        • Hej Sam,

          Jeg vil anbefale, at du læser min kommentar fra tidligere igen.

          Så længe du holder dig under 55.300 kr i aktieindkomst (jf. Personskattelovens § 8a, stk. 1), så indgår det ikke ved opgørelsen af din egenindkomst. Det er altså udelukkende din samlede aktieindkomst, der afgør hvorvidt du er beskattet efter § 8a, stk. 1 eller § 8a, stk. 2.

          En ETF vil altid være lagerbeskattet. Hvorvidt den beskattes som kapitalindkomst eller aktieindkomst afgøres af, om de er på SKATs liste. Det kan du ikke se på Nordnet. Listen kan du finde i min artikel om investeringsforeninger her. Beskattes den som kapitalindkomst (altså hvis den ikke er på listen), så indgår den i din egenindkomst.

          Vil du gerne realisationsbeskattes (og dermed beskattes som aktieindkomst), så bør du kigge efter en dansk investeringsforening, der betaler udbytte.

          Bedste hilsner
          Frederik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *