NFT investering – Sådan kommer du i gang [2024]

Nogle NFT’er er på det seneste blevet ekstremt populært, og de digitale kunstværker bliver solgt for priser, der ligger langt over en million kroner. Det er svært at forstå, hvad konceptet er, men i denne artikel vil jeg forsøge at gøre dig klogere på NFT investering.

I denne artikel gennemgår jeg, hvad en NFT er, hvordan du køber dem, og hvad du skal være opmærksom på med investering i NFT’er.

Hvad er en NFT?

En NFT er et digitalt aktiv, der repræsenterer kunst, musik og videoer. Det står Non-Fungible Token. De forbindes ofte med kryptovaluta, da den er den måde, de handles på. Ofte er de også krypteret med den samme teknologi som krypto, og derfor bindes NFT’er og kryptovaluta ofte sammen.

På det seneste er NFT’er blevet en ekstrem populær metode til at købe og sælge digitale kunstværker.

Når du køber digitale kunstværker, så er de unikke. Selvom et kunstværk godt kan sælges ad flere mange, så har det en unik kode, der er specielt for det pågældende aktiv. Det er meget anderledes fra andre digitale kunstværker, der findes i ubegrænset form.

Selvom du ejer en NFT, så kan alle andre stadig se selve kunstværket. Årsagen til, at folk betaler for dette, er for at have ejerskabet over det pågældende kunstværk, selvom alle andre kan se det. Folk køber NFT’er for at have de digitale rettigheder over et givent kunstværk.

Sådan køber du en NFT

Du køber og handler NFT på en såkaldt NFT markedsplads. Her kan du købe NFT’er til en fast pris eller på virtuelle auktioner. Her betaler du direkte med forskellige typer af kryptovaluta. Priserne er i høj grad styret af udbud og efterspørgslen, og priserne er derfor meget udsat for udsving.

For at kunne købe på en NFT markedsplads, så kræver det, at du har såkaldt crypto wallet. Det er en digital tegnebog, der kan bruges til at opbevare forskellige kryptovalutaer, som du kan bruge til at købe en NFT.

Derudover så skal du have fundet en markedsplads, som du kan handle på. Det kan både være en generel markedsplads, hvor der handles mange forskellige typer af NFT, men det kan også være en niche-platform, der kun handler specifikke NFT’er.

3 trin for at købe en NFT

  • Opret en crypto wallet: Jeg anbefaler Coinbase, hvor du også kan købe og handle kryptovaluta
  • Find en markedsplads: Der findes flere forskellige markedspladser, men OpenSea er nok den største. Her har du et bredt udvalg at vælge imellem
  • Køb en NFT

I første omgang skal du have oprettet en crypto wallet. Jeg har oprettet min wallet på Coinbase, hvor jeg også køber kryptovaluta. Her kan du hente en app kaldet Coinbase Wallet, der fungerer som din wallet.

Herefter skal du have koblet din wallet til din markedsplads. På OpenSea er det ret simpelt, hvor du scanner en QR-kode i din wallet-app, hvorefter de er koblet sammen, og du har mulighed for at købe NFT’er.

Inden da skal du selvfølgelig have købt krypto til din wallet, som du kan handle for. Hvilken kryptovaluta, du skal købe, afhænger af hvilken NFT, som du er interesseret i. På markedspladsen kan du se hvilken type, der er nødvendig, for at købe den specifikke NFT.

  • Stort udvalg af kryptovaluta
  • Nem og simpel platform
  • Jeg anbefaler

Sådan sælger du NFT’er

Når du ejer en NFT, så er det op til dig, hvad du vælger at gøre med det. Du kan vælge at gemme den, vise den frem så andre kan se den eller bruge det som en del af det større digitalt projekt. Du kan også vælge at sætte den salg til igen.

Her skal du være opmærksom på, at markedspladserne tager et gebyr for at håndtere salget af NFT’er. Disse gebyrer afhænger af blockchain-netværket.

Når du vil sælge en NFT, så kan du sælge den ved at uploade den til den markedsplads, som du ønsker. Det kræver, at markedspladsen understøtter den blockchain-teknologi, som NFT’en er bygget på. På de fleste markedspladser kan du vælge, om det skal være en fast pris eller en virtuel auktion.

Når du har uploadet NFT’en, så vil markedspladsen sætte den til salg efter en verificering af det digitale kunstværk. Når den bliver solgt, så står markedspladsen for overførslen mellem køber og sælger samtidig med, at de overfører den betale kryptovaluta til dig.

Fordele og ulemper ved NFT’er

Inden du begiver dig ud i køb og salg af NFT’er, så er der en række fordele og ulemper, som du bør være opmærksom på.

Fordele ved NFT

  • Fysiske kunstværker har historik for at stige i pris – det samme kunne være tilfældet med digitale kunstværker
  • Øget efterspørgsel i fremtiden grundet stigende popularitet
  • Såkaldte “smarte kontrakter” der som kunstner sikrer, at du får kommision ved efterfølgende salg

Ulemper ved NFT

  • NFT’er skaber ingen værdi selv, og den er derfor bundet op på udbud og efterspørgslen. Det er meget tvivlsomt, om de høje priser fortsætter ind i fremtiden
  • Det er ikke gratis at skabe og sælge NFT’er, og gebyrerne kan spise fortjenesten op
  • Blockchain-teknologien kræver et stort energiforbrug og har dermed en betydelig indflydelse på miljøet

Bør du købe NFT’er?

Grundet den stigende popularitet, så er det klart, at der er mange, der er interesseret i at købe NFT’er. Der er meget snak, og der tales meget om utroligt høje afkast. En ting, der er helt sikker, er, at køb og salg af NFT’er demonstrerer, at kryptovaluta godt kan bruges som en digital valuta.

Hvorvidt du bør investere i NFT’er er en helt anden ting. NFT’er er et spekulativt objekt, hvor prisen er styret af udbud og efterspørgsel. Det er meget risikabelt, og der er ingen garanti for værdien af den enkelte NFT, da den er styret af, hvilken pris en given køber gerne vil give.

Afkast på investering i NFT’er beskattes som kapitalindkomst.

Fordi NFT investering er så risikabelt, så er der også mulighed for at lave nogle utroligt høje afkast. Formår du at købe et givent kunstværk, inden populariteten rammer den, så er det ikke urealistisk med flere hundrede procent i afkast. Det er dog et fåtal, der kan formå dette, og sandheden er, at det er rigtig svært at spotte en kommende trend. Derfor kan du også stå med katten i sækken, hvor din NFT falder voldsomt.

Der er ingen tvivl om, at det er rigtig interessant, men det er vigtigt at forstå risikoen, når du investerer i et så volatilt aktiv. Du kan hurtigt blive snydt af fortællinger om høje afkast, men værdien er udelukkende bundet op på udbud og efterspørgslen. Hvis populariteten en dag forsvinger, så vil prisen også dale – formentlig markant – ned. Det er vigtigt at tage med, inden du begynder at investere i NFT’er.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan beskattes NFT’er?

I Danmark beskattes investering i NFT’er som kapitalindkomst. Skattesatsen vil typisk ligge mellem 30 og maksimalt 42 procent.
Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
2 kommentarer til “NFT investering – Sådan kommer du i gang [2024]
  • Hej Frederik

    Spændene opslag! Må jeg stille dig et spørgsmål?

    Jeg har selv investeret i NFT’er i et par måneder nu og det er heldigvis gået rigtig fint, min eneste bekymring er det store arbejde der kommer når jeg en dag sælger dem og skal finde hoved og hale rundt i hvordan jeg opgøret evt tab eller gevinst til skat.

    Kan du svarer mig på hvordan jeg bliver beskattet hvis jeg fx har haft ETH og BTC stående på coinbase, jeg så har konverteret til Solana og flyttet dem hen i en Solana wallet kaldet Phantom og derefter er begyndt at handle med NFT’er og sælger med gevinst?

    Synes sku det er forvirrende hvordan det skal beskattes.

    Tak på forhånd

    • Hej David

      Jeg kan sagtens forstå, at du føler, at det er uoverskueligt med beskatningen. Jeg er heller ikke helt selv skarp i det, men jeg forsøger at komme med mit besyv. Se i øvrigt også denne fra SKAT.

      Generelt set er min opfattelse, at du ikke slipper for skatten af værdistigningen. Altså hvis du har indbetalt 1.000 kr., som du gennem diverse vekslinger, køb/salg af NFT’er m.v. har formået at øge til 10.000 kr, at du så bliver beskattet af 9.000 kr. Der er desværre intet, der peger på, at nogle former for gevinst ikke beskattes.

      Bedste hilsner
      Frederik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *