De seneste år er renteniveauet kun blevet lavere, så derfor bliver det kun sværere og sværere at få en høj rente i banken. I denne artikel vil jeg fortælle dig lidt omkring muligheder for forskellige højrentekonti, hvor du kan placere dine midler, og hvorfor en indlånskonto med høj rente i nogle tilfælde godt kan betale sig. Du har nemlig mulighed for at få op til 5 % i rente på din opsparingskonto.
Hvorfor er en højrentekonto en god idé?
Alle danske pengeinstitutter er medlem af Indskydergarantifonden, hvilket betyder, at du er sikret for op til 750.000 kroner (EUR 100.000). Den rente, du får i banken, vil derfor være et sikkert afkast. Har du over 750.000 kroner, vil du ikke være 100 % sikker, men dette ville typisk være over loftet på de fleste af disse konti. Du vil derfor være sikret, hvis banken går konkurs. Vælger du i stedet at sætte dine penge i f.eks. aktier, crowdlending eller obligationer, så vil du møde en risiko, som du ikke har i banken.
Hvad skal jeg bruge den til?
Du kan i teorien bruge sådan en konto til alt, hvad du lyster. Om det er til opsparingskonto, forbrugskonto eller andet, så er det ligegyldigt, da du, uanset hvilken slags penge, der står på kontoen, får renter. Jeg vil dog anbefale, at man altid fylder denne konto op til maksimum for den høje rente. Har du f.eks et loft på 20.000 med en høj indlånsrente, så vil jeg anbefale, at du uanset hvad får brugt dette loft fuldt ud. Det er muligt, at du kan få bedre afkast et andet sted, men som du vil læse senere, så kan du få mellem 3 og 5 %, hvilket jeg altid vil tage, hvis afkastet er sikkert. Denne konto kan f.eks. bruges som en nødopsparing samtidig, så din nødopsparing ikke bare står og bliver ædt op af inflation. Er du i tvivl om, hvad en nødopsparing er, og hvorfor vigtigheden af denne er så stor, så kan du læse mit indlæg om dette her. Her skal du dog helst have en opsparingskonto uden binding, da det jo netop er meningen med en nødopsparing, at det er penge, man skal kunne have til rådighed altid.
Hvor finder jeg sådan en konto?
Du kan finde disse konti hos flere af landets banker, men tit og ofte, så betyder det noget, om du er studerende eller om du er medlem af en specifik fagforening. Dog skal du være opmærksom på, at de fleste med en rente over 1 % forlanger, at du rykker det meste af din bankservices over til dem. Har du en god aftale med din bank er det ikke sikkert, at en højrentekonto et andet sted nødvendigvis er bedre. Dog gælder dette for det meste ikke for opsparingskonti med binding, hvorfor du roligt kan benytte disse.
Hvis du er studerende, så er jeg bekendt med disse muligheder for studiekonti:
- Spar Nord – studiekonto med 2 % i rente op til 20.000
- Lån & Spar – studiekonto med 3 % i rente op til 20.000
- Djursland Bank – studiekonto med 3,1 % i rente op til 15.000
Jeg vil anbefale alle, der har mulighed for at få sådan en konto, at man udnytter denne fuldt ud, hvis man har en indlånsrente på mere end 2 %.
Hvis du ikke er studerende, så er jeg bekendt med disse muligheder:
Ingen binding
- Lån og Spar – lønkonto med 3 % i rente op til 50.000*
- Ikano Bank – opsparingskonto med 0,05 % i rente. Ingen minimumsbeløb
- Santander – opsparingskonto med 0,1 % i rente. Ingen minimumsbeløb
Her vil jeg anbefale alle, der har mulighed for at få fat i Lån og Spars konto, at de udnytter det. 3 % i rente op til 50.000 er et tilbud, der er for godt til at afslå.
*dette kræver dog, at du er medlem af en adgangsgivende fagforening. Listen med disse finder du her.
31 dages binding
- Santander – opsparingskonto med 0,2 % i rente. Minimum 100.000 kr
1 års binding
- Ikano Bank – opsparingskonto med 0,1 % i rente. Minimum 25.000 kr
- Coop Bank – opsparingskonto med 0,25 % i rente. Ingen minimum
- Santander – opsparingskonto med 0,4 % i rente. Ingen minimumsbeløb
2 års binding
- Ikano Bank – opsparingskonto med 0,15 % i rente. Minimum 25.000 kr
- Santander – opsparingskonto med 0,4 % i rente. Ingen minimumsbeløb
- Coop Bank – opsparingskonto med 0,25 % i rente. Ingen minimum
3 års binding
- Ikano Bank – opsparingskonto med 0,25 % i rente. Minimum 25.000 kr
- Alm. Brand – opsparingskonto med 0,5 % i rente. Minimum 25.000 kr
- Santander – opsparingskonto med 0,4 % i rente. Ingen minimumsbeløb
- Coop Bank – opsparingskonto med 0,25 % i rente. Ingen minimum
Er du bekendt med andre konti, som jeg ikke har nævnt her i artiklen, så er du velkommen til at smide en kommentar, så jeg kan få dem tilføjet til listen. Dertil skal lige nævnes, at jeg ikke modtager honorar for at linke til de forskellige konto, men personligt har jeg dog en studiekonto i Spar Nord.
Du kan også finde en oversigt hos Mybanker her.
Hvorfor er en højrente konto en god idé?
En højrente konto kan både være en rigtig god idé, men samtidig også en dårlig idé. Det afhænger af, hvad formålet er med dine penge. Fordelen ved at have dine penge stående i en bank er, at chancen for, at du mister dem ikke er ret stor. Derfor kan du være helt sikker på, at du altid har disse penge til rådighed.
Det kan dog også være en dårlig idé, hvis du har mange penge stående. Har du ikke nogle plan, om du skal bruge dem inden for de næste par år, så kan det være en god idé at investere dem i stedet. Her har du nemlig mulighed for at løbe en større risiko, end hvis du har dem stående i banken.
Jeg vil dog altid mene, at kan man få 5 % i indlånsrente, som er tilfældet, hvis man er studerende, så skal man benytte sig af dette. 5 % er et for højt sikkert afkast til, at man skal undvære det. Kan du dog kun få 1 % i rente eller måske endda 0 %, så kan det være værd at kigge efter andre muligheder. Det kan dog stadig være en god idé, hvis du står og skal bruge pengene om f.eks et års tid til køb af lejlighed eller andet.
Alternative muligheder
Som du nok kan se, så er det ikke ret høje renter, vi snakker om. 5 % er ganske udemærket, men det er ikke alle, der har denne mulighed.
Der findes rigtig mange alternative muligheder. Hvis du vil se, hvordan jeg fordeler mine aktiver, så kan du se min portefølje her.
Jeg gør rigtig meget i crowdlending. Her har du mulighed for at få op til 15-16 % i rente afhængig af, hvilke platforme du investerer i. Derudover har du selvfølgelig også mulighed for at kigge efter investering i aktier eller investeringsforeninger. Er det noget, der har din interesse, så kan du læse min guide til at komme i gang med investering her.
Dette indlæg er udarbejdet med støtte fra Mrfinans.dk
Santander har reduceret deres renter så dine %’er passer ikke.
Hej Thomas,
Det har du da helt ret i. Mange tak for påmindelsen. Det skulle nu være rettet!
Bedste hilsner
Frederik
Er stadig ikke rettet.
Djurslands Bank giver 3,5 % op til 15.000 kr. og 0,3 % derover for studerende.
Tak for tippet, Emil!
Det bliver tilføjet med det samme.
/Frederik
Tak for den overskuelige forklaring.
Hej
De fleste rentesatser er ændret siden marts, og vil sikkert fortsat blive ændret.
Så svært at holde sådan en artikel opdate 🙂
Hej Bent,
Ja, det er korrekt, at der sker ændringer i rentesatserne løbende. Jeg gør dog mit bedste for at holde den så opdateret som muligt.
Bedste hilsner
Frederik
Har lige fået mail fra Bank Norwegian, de sænker renten fra 0,7 til 0,3 fra 1.1.2020!