ESG investering – Invester bæredygtigt

Der bliver sat mere og mere fokus på bæredygtige investeringer, og her er ESG investering bestemt relevant. Det er en bred betegnelse for investering i bæredygtige aktiver, der har fokus på et positivt aftryk på samfundet, miljøet og virksomheden.

I denne artikel vil jeg gennemgå potentielle ESG aktier, hvad ESG er, og hvordan du kommer i gang med ESG investering.

ESG aktier

Hvis du leder efter konkrete ESG aktier, så har jeg samlet en række eksempler herunder.

Microsoft (MSFT)

Microsoft er den første i branchen til at sigte efter at et C02-udslip, der er negativt, i 2030. De har startet en fond på 1 milliard dollars for at reducere emissionen af C02. Det er en ambition, der får dem til at skille ud fra mange af de andre selskaber i branchen. De har samtidig den højeste ESG-rating hos MSCI ESG.

NVIDIA (NVDA)

NVIDIA er velkendt for producere grafikkort og chips til mining af kryptovaluta. I produktionen af disse produkter benyttes der mineraler, som NVIDIA har en meget streng politik omkring. Her er de meget opmærksomme på ikke at benytte problematiske mineraler i deres produkter. Det er en blandt andet end af årsagerne til, at de har en ESG-rating på AAA hos MSCI ESG.

Ørsted A/S (ORSTED)

Selvfølgelig er der også en dansk aktie på listen. Ørsted er, som de andre på listen, også kategoriseret med en AAA-rating hos MSCI ESG. Førhen var deres fokus på olie og naturgas, men de har nu omlagt deres strategi til at have mere fokus på bæredygtig grøn energi. Her er de blandt andet verdens førende inden for havvindmølleparker.

Hvis du ønsker mere inspiration, så kan du også læse min artikel om grønne aktier her.

Husk at disse aktier blot er til inspiration, og de bør ikke anses som en opfordring til køb. MSCI har også et tool her, hvor du har mulighed for at så forskellige aktier op (link).

Hvad er ESG?

ESG betyder Environment, Social og Governance. Oversat betyder det miljø, sociale forhold og selskabsledelse. Det er en klasse af investering, der fokuserer på integrationen af miljø, social bæredygtighed og bæredygtig selskabsledelse i en investeringsproces. Det sker med tesen om, at disse virksomheden i fremtiden vil overgå virksomheder, der ikke har fokus på disse faktorer.

Miljø

Under E fokuseres der på, hvordan selskabet påvirker klimaet. Det er blandt andet ting som forbrug af råmaterialer, vand, energi og C02-udledning. Herudover kan det også være ting som selskabets indflydelse på forurening, affald og andre miljørisici. Håndteringen af disse faktorer indgår også i vurderingen.

Sociale forhold

S fokuserer på, hvordan selskabets relationer er til medarbejdere, forbrugere og underleverandører. Her kigges der på, hvordan virksomheden varetager menneskerettigheder og diverse politikker på arbejdspladsen. Her indgår underleverandører (og deres håndtering af dette) i vurderingen.

Selskabsledelse

G står for Governance, der står for selskabsledelse. Det handler blandt andet om, hvordan sammensætningen af bestyrelsen er i virksomheden, hvordan lønkronerne fordeles og meget andet. Der bliver også kigget på i hvor høj grad, at selskabet arbejder imod emner som korruption, bestikkelse og specielle skattekonstruktioner.

Hvordan kommer man i gang med ESG investering?

Overordnet set kan du benytte dig af ESG investering indgå i din strategi. Rent praktisk foregår processen således, at der findes en række interessante investeringer, som man normalt ville. Når disse muligheder er på bordet, så betragtes investeringerne ud fra ESG-perspektivet, som der efterfølgende kan træffes en beslutning ud fra. På den måde bliver der blot tilføjet et ekstra lag til vurderingen.

Du har også muligheder for investere i en ESG EFT, der er en investeringsforening, der har fokus på bæredygtige investeringer.

Du kan derfor vælge at tilføje dette til din strategi, når du udvælger nye investeringer. Flere steder på nettet kan du finde analyser af ESG-forhold for forskellige virksomheder, hvor du nemt kan inddrage dette i din analyse.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er ESG aktier?

ESG aktier er aktier, der scorer højt inden for miljø, sociale forhold og selskabsledelse.

Hvad er ESG?

ESG betyder Environment, Social og Governance. Oversat betyder det miljø, sociale forhold og selskabsledelse. Det er en klasse af investering, der fokuserer på integrationen af miljø, social bæredygtighed og bæredygtig selskabsledelse i en investeringsproces.
Foto af Frederik Askov Storm
Om Frederik Askov Storm
Ung forfatter, bygningskonstruktør og iværksætter med stor interesse for investering. Jeg har drevet Ung med penge siden 2018, hvor jeg har delt ud af mine erfaringer på min rejse mod økonomisk uafhængighed.

Du kan læse mere om mig her.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *