SU lån [2024]

Da rigtig mange studerende overvejer at tage SU lån, så tænkte jeg, at det var på sin plads at samle en oversigt med al information omkring dette. Artiklen omhandler alt, der er at vide om studielån. Blandt andet kommer jeg omkring gældende regler, tilbagebetaling, udbetaling, fradrag, satser og meget andet.

Skulle du ikke få dine spørgsmål besvaret her, så er du velkommen til at smide en kommentar i bunden af siden.

Artiklen er meget lang, og du kan med fordel benytte dig af indholdsfortegnelsen herunder.

Artiklen er på nuværende tidspunkt under opbygning.

Hvad er SU-lån?

SU-lån (eller studielån, som de også kaldes) er betegnet ved, at udelukkende er tilgængeligt for studerende på su-berettigede uddannelser. Det er et lån, som giver dig mulighed for at supplere din månedlige SU.

SU står får Statens Uddannelsesstøtte, og du har mulighed for at få dette lån udbetalt månedligt oveni i din almindelige SU.

Fordelen ved lånet er, at der er rigtig attraktive vilkår. Det er blandt en meget favorabel rente og gode tilbagebetalingsvilkår. Det kan du læse mere om længere nede.

Satser – hvor meget kan man få i studielån?

Det er selvfølgelig interessant at vide, hvor meget man har mulighed for at få udbetalt.

SU-lånet er pr. 2019 opgivet til maks. 3.155 kr. pr. måned.

Satsen som udeboende over 20 år er 6.166 kr. pr. måned før skat (2019), så kan gøre ens budget væsentlig større. Derfor er der også mange, der vælger at disse lån, da de ellers ikke vil have til dagligdagen.

Rentesatser

Hvordan ser afbetalingen ud?

Hvornår kan man få dem udbetalt?

Udbetalingen foregår sammen med din almindelige SU. Det vil sige, at den bliver udbetalt på den sidste bankdag i måneden.

Har du ansøgt om lånet midt i måneden, vil lånet først blive udbetalt til den efterkommende udbetaling.

Du har mulighed gøre din måneder klar året ud. Her kan du bestemme, hvorvidt du ønsker at benytte dig af lånet i alle årets måneder eller kun nogle måneder. Er du interesseret i en enkelt udbetaling, så udfylder du kun en enkelt måned. Dette har du mulighed for i låneplanen.

Kan man låne med tilbagevirkende kraft?

Skat – fradrag

Først og fremmest, så bliver der ikke betalt skat af dit SU-lån. Det bliver heller ikke talt med som en indkomst på din årsopgørelse. I SKATs systemer bliver lånet udelukkende betragtet som gæld.

Når du starter din tilbagebetaling af lånet, så vil du have mulighed for at få fradrag for dine renter. Før du begynder at afbetale, vil du altså ikke have mulighed for at udnytte rentefradraget.

Hvis du er begyndt på din afbetaling, så vil rentefradraget automatisk blive overført til din årsopgørelse, når året er slut.

Hvis du ønsker at få rentefradraget indregnet i din forskudsopgørelse fra det år, hvor du påbegynder afbetaling, skal du manuelt tilføje dette.

Det skal dog siges, at rentefradraget vil være størst i de første år, hvor du afbetaler. Du starter med at afbetale dine renter på gælden, hvilket gør, at der er mulighed for, at du får fuldt rentefradrag for det afbetalte. Det afhænger dog af beløbets størrelse og størrelsen på afdraget.

Du vil derfor se dit rentefradrag falde, jo mere du får betalt af.

RKI og SU-lån

SU-lån og investering

Boligstøtte og studielån

Lån under barsel

 

Regler for SU-lån og forsørgere

Som forsørger har du mulighed for at få udbetalt et supplerende lån.

Supplerende lån til forsørgere er pr. 2019 1.578 kr.

Du kan altså som forsøger låne op til 4.733 kr (3.115 kr + 1.578 kr), hvis du vælger at tage både almindelige samt supplerende lån. Du har også muligheden for udelukkende at tage supplerende lån, hvis du ønsker dette.

Hvor du med almindelige lån kan få det med tilbagevirkende kraft, så har du ikke denne mulighed med supplerende. Du kan altså tidligst modtage dette lån fra den måned, du søger.

Dette er en mulighed for forsøgere, da de vil have brug for et større budget. Samtidig har de ikke samme mulighed for at arbejde ved siden af, da de af gode grunde sandsynligvis har nok at se til derhjemme.